Язовир Ясна Поляна

Фотописи 27.10.2007

Язовир Ясна Поляна захранва с питейна вода всички селища на юг от Бургас. Въпреки специалния му статут на санитарна зона води класирането на най-мръсните водоеми. По всички черни пътища към язовира, направени от рибарите, са поставени табели забраняващи навлизането в неговата зона. Поради ниското ниво на водата през есента, изобилието от боклуци е още по-голямо, освен бирени бутилки се срещат метални тавички, телени касетки и какво ли не още.

yasna polyana

Язовирът е разделена на един малък и един по-голям ръкав. По-големият, който е по-труднодостъпен, отива на юг към Странджа, а по-малкия е целогодишно барикадиран от гладни рибари.

Обикалянето около язовира е особено трудоемко заради множеството малки и стръмни ръкави, които са прекалено уморителни за заобикаляне.

yasna polyana

Големият ръкав на язовира.

yasna polyana

Професионални рибари. Каравана с палатка, джипове, няколко стойки за въдици, лодка...

yasna polyana

Тук есента пристига по-късно.

yasna polyana

Язовирът е изцяло скрит в Странджанските гори. При нормално ниво на водата само короните на тези странни и присъщи за язовира дървета (храсти) се подават отгоре.

yasna polyana
Всички снимки
Ключови думи

България есенен пейзаж Странджа язовир Ясна Поляна

Коментари

Красива Странджа! Харесват ми снимките. Лъха меланхолия, но за Странджа през есенно -- зимният сезон е нормално. Това ми е любимото време за тази планина.

Малии, потресаващо е това HDR. Направо ме побиват тръпки!

Кажете каква риба има.

Не лош язовир, но и трудно достъпен. Посещавайки го миналото лято там улових 2 шарана по 1,5 кг, които върнах обратно и каракуди с тегло по 300--400 гр. Направи ми впчатление, че има и бракониери които най-безцеремонно замятаха мрежи посред бял ден непритеснявани от никого. Жалко. Ако имам възможноста пак ще отида на риболов на този красив язовир, но ако не пазим чистота по бреговете и прилежащите зони ще заприлича на истинско бунище!

Тази седмица ще ходим там за риба. Мястото е страхотно!

Има шаран, толостолоб, уклеи, костур, амур, сом...?
И страшно много раци.

НЕ ИЗОБЩО ХУБАВ, ЦЕЛИЯ Е В ТРЕВИ И ХРАСТИ.

за три дни не хванахме ни6то голямо само уклей трудно достъпен е и за 2010 6те бъде категорично забранен риболова на този язовир

Как няма да е забранен като само се браконерства
Една седмица чистихме бреговете на язовиря и неможахме да ги почистим
Язовиря го направиха къмпинг
Аз съм от Яана Поляна и язовира ми е много свиден

ima oshte mnogo raboti za koito si zaslujava da doidete otnovo i da snimate