Меандрите на Велека

Фотописи 18.11.2009

Спазих заканата си и съм отново на същото място, за да посрещна изгрева, докато мъглите се стелят между нагънатия воал на Велека.

Strandzha

В ЗМ Велека, реката образува меандри, известни също като Буджаци. Преходът започва малко след отбивката за село Бръшлян. Табела "Пътят на зведния месец" ни съобщава, че това е екопътека. Не се заблуждавайте, няма нито "еко", нито "пътека", а стар път, който е свързвал селата Бръшлян и Стоилово. Минава през хилава гора и няма нищо интересно, което би провокирало туристите да вървят по него. Докато вървя и се ядосвам, че не съм продължил с колата, група коне шумно се разбягват.

Strandzha

След като подминах няколко стари пейки за почивка, се отклонявам от екопътеката и поемам към ЗМ Велека. Прави ми впечатление, че боровите горички са изкуствено засадени, тъй като вървят в права линия. От нищото се появява къща, не просто къщурка.

Strandzha

Скоро се показва един от серията буджаци. Преживяването е вълнуващо - да видиш за пръв този природен феномен, скрит толкова навътре в планината.

Strandzha

Следва спускане до реката. От високото видях път, който следва точно извивките на Велека. Тук той пресича единия от буджаците и продължава по другия.

Strandzha

В тази точка моя импровизиран еко-маршрут до меандрите на Велека се пресече със стадо еко-кози. Сега спокойно мога да го нарека еко-пътека "Пътят на козела".

Strandzha
Всички снимки GPS маршрут
Ключови думи

GPS България гора екопътека есенен пейзаж коне река Велека Странджа

Коментари

Изключително красиви снимки! Направо омагьосват

За пореден път страхотни снимки. Но като ти гледам всички направени в Странджа, някак си всичко е еднообразно - малка рикичка, сухо дърво, някое животно, обрасло било. Май разнообразието от пейзажи не е толкова голямо там.

Така е в Странджа, за съжаление. Както бях писал - много ходене, малко снимане.

'ба тия меандри... само малко да дръпне синът и ще се изстреляме една екскурзия да ги видим и ние...

Никога не съм ходил там.. а ми се иска - и оная каменна гора да видя... ми се иска...

Чудни снимки Гена...

отново прекрасни снимки, които ми дават прекрасни преживявания...

Снимките пренасят направо в гората, в това величествено място, носещо името Странджа планина ... Поредния прекрасен репортаж