Странджа през октомври

Фотописи 21.10.2007

Тук, определено, трябва да се идва пролетта. Есента реката и изворите не са толкова пълноводни, което разваля част от чара им.

strandzha

От последното ми идване поляната преди изворите на река Младежка се е променила до неузнаваемост.

strandzha

Началото на пътеката е маркирана с голям жълт найлон, вероятно останал от последните преминаващи "природолюбители".

strandzha

Живописната пътека, осеяна с дамски превръзки, е украсена и от старателно закачена на един клон торбичка с бутилка вода и други ненужни за "туриста" неща.

strandzha

Пещерите.

strandzha

Изворът.

strandzha

Панорама от хълма над селото.

strandzha

От пътя Бургас-Малко Търново има отбивка, която върви точно покрай реката към вътрешността на Странджа. Навремето пътя сигурно е стигал до Кости, но сега след 7 км свършва до разрушен мост над реката.

strandzha

Изглежда върви някаква програма за ремонтиране на вътрешните пътища. Всички мостчета са възстановени съвсем скоро.

strandzha

Стар гроб.

strandzha

С колата до тук.

strandzha

Мостът, буквално, е превзет от гората. След още двадесетина километра по този път река Младежка се влива във Велека, близо до местността Тракийски ливади.

strandzha
Всички снимки
Ключови думи

България гора есенен пейзаж параклис река Младежка Странджа

Коментари

Много красиви снимки -- състояния на гората и... на светлината :) За да разваля малко "пейзажа" ще спомена, че това с превръзките хич не го разбирам -- колко трябва да си първобитен и видиотен, за да го направиш. Не че не се случва и през балконите в града, но там?!?! Не съм била по тези места и много се впечатлих от снимките.

Момче, браво на тебе. Аз съм бил на повечето места понеже ходя за риба и на туризъм и наистина снимките много ми харесват. Тва за Исперец също. Като малък съм ходил там с туристическото дружество на Нефтозавода. Беше много хубаво. Сега, за жалост е руини.

Хубав маршрут. През лятото минах покрай Младежко, изворите на Младежка, пещерите. Много интересно място. За съжаление беше пълно с плиткоумни палаткаджии, които се бяха постарали да осеят района с много боклуци, да трансформират всеки ъгъл и храст в тоалетна. В същото време казанът в началото на "къмпинга" беше празен. От всякаде изпод вежди ме гледаха низки лоести физиономии, в чиито очи виждах отражение на заобикалящото ме бунище. Много тъжно ми стана, защото много обичам тази планина. Не мисля да мина пак оттам, ако нямам достоверна информация, че мястото е придобило по-естествен вид. От главния път за Малко Търново по течението на Младежка е доста по приятно, чудесен маршрут за колело. Хубави снимки, смело в същия дух...