Синаница

Фотописи 18.08.2014

Отдалечена в западните покрайнини на Пирин, хижа Синаница често се оказва извън натоварените туристически маршрути. След седем години, откак бях за последно тук, пиринските пътеки отново се пресякоха край изумрудено синьото езеро, с надвиснали над него бели върхове.

Запознатите с релефа на Пирин знаят какво означава преход в тази планина. За пример, маршрутът от хижа Вихрен до Синаница може да бъде описан така:

След плавно движение покрай Бъндеришка река, следва рязко изкачване, за да достигнем Муратово езеро. От езерото вдигаме поглед нагоре, където ни очаква унищожителна денивелация сред чукари и сипеи, където се намира Бъндеришка порта. Най-приятната част идва веднага след това, когато навлезем в огромната долина на циркуса Големо Спано поле. Преминаването през него е радост за краката и очите. В компанията на десетки свободни крави, пуснати да пасат на воля, се любуваме на красиви малки езера и върхове, които се подават в далечината.
sinanitsa
Опиянени от красотата на Пирин, съвсем неусетно разбираме, че сме започнали да изкачваме Синанишка порта. Скоро се открива гледка към самото езеро, което не случайно, изобилства от синьо в името си.
sinanitsa
Спускането до хижата е стръмно, но езерото действа като магнит и дори да сме се поизморили малко, забравяме за това, пленени от величието на надвисналите бели върхове.
sinanitsa

Така, описан маршрута е съвсем приятен и лек, стига хубавото време да е с нас. За тези седем години откак бях за последно тук, хижата е преживяла основен ремонт на покрива, но вътре си е все същата.

sinanitsa

Синаница е присвоила местенце в паметта ми, и щом си помисля за нея, изплуват тези причудливи върхове над езерото.

sinanitsa

Откъдето и да ги погледнеш са незабравими, не само заради формата си, а и заради необичайната им белота.

sinanitsa

Помня как по залез, слънцето е в такава позиция, така че осветява само крайчеца на едноименния връх.

sinanitsa

Не е за изпускане гледката от езерото. По това време на деня планината се отразява кристално ясно в прозрачните му води.

sinanitsa

Настана време за споменатия по-горе момент, в който слънцето се потапя в хоризонта и огрява за минута с алени лъчи мраморния връх.

sinanitsa

Дойде ли нощ, в небето над Синаница грейват безброй звезди, съпровождащи Млечния път. Най-неочаквано, изгряващата луна иззе ролята на слънцето и облиза в кърваво червено част от каменния рид.

sinanitsa

В компанията на звездите, окъпаната в лунна светлина хижа се готви за сън.

sinanitsa

Докато зората полека си отива в ранния утринен час, Синанишка порта отваря обятията си, за да прегърне деня.

sinanitsa

Ярки слънчеви лъчи приканват пътника да освободи сетивата си и да се слее в едно с планината.

sinanitsa
Всички снимки GPS маршрут
Ключови думи

България върхове езеро залез звезди летен пейзаж млечен път нощен пейзаж пейзажи Пирин планина Синаница хижа циркус

Коментари

Много красиви и приятни за гледане планински снимки. Те са от едно от малкото места от България, на които не съм стъпвал

Чудесни снимки н прекрасна природа...

Сякаш отново бях там, при Синаница.Толкова ярко и точно описание правите на това причудливо кътче от Пирин планина!А за фотографиите - те не се нуждаят от коментар, просто са прекрасни, както винаги се получават през Вашия обектив!
Поздравления!

:) пропуснал си един красив момент - хижа Синаница от връх Синаница преди обед - като я огрее слънцето

Невероятна красота, поздравления за страхотните снимки!

Невероятни снимки и уникална природа !!!

Страхотни снимки!

Уникална красота !!!

Уникални снимки ! И аз съм снимал там , но тези са върха. Виждали ли сте върха от Сандански ? Тогава ще разберете защо го наричат "Разцепения връх"

Никога не съм бил там, пожелавам си един ден да успея! Побиха ме тръпки докато гледах снимките! Фантастично!

НАЙ-синьото езеро, което съм виждал и най-отразяващо и вс. най-най!!!!
Описанието е, точно, но ....... НО пътя си беше труден от Вихрен до Синаница и вятъра, мъглата и влагата никак не ми харесаха, но на другия ден ..... СИНАНИЦА - ПРОЗРАЧНО-КРАСИВО.

Колко красиви кътчета има Родината , пожелавам си един ден да ги посетя ! Благодаря за споделеното !

Искам да попитам за xижата вечер тиxo ли е или като в повечето се оформят страшно шумни купони от който неможеш да се насладиш на уюта на тази така величествена красота