Русокастрон

Фотописи 18.06.2008

Древната крепост е едва на 40 километра от Бургас, но да си призная, досега не бях стъпвал там.

Rusokastron

Пътят в селските райони е ненатоварен, което беше достатъчно основание да разкърша старите кокали с велосипеда. След два часа въртене на педали бях под хълма, който се издига насред нищото. Нищото са най-вече равни поляни, засадени с жито, слънчоглед и др. Крепостта е била непревземаема заради стратегическото си разположение - в която и посока да отправиш взор нищо не остава покрито.

Rusokastron

Равно е отвсякъде.

Rusokastron

Горе на хълма църквата е възстановена, но ме съмнява, че една средновековна църква би изглеждала по този начин.

Rusokastron

Според археолози значимостта на Русокастрон може да се мери с тази на Перперикон, че дори и в по-големи мащаби.

Rusokastron

Въпреки неотдавнашната реставрация на крепостта по нищо не личи, че тук е имало укрепления, кули и др., всичко е потънало под храсти и трънаци. Преди 25 години пък простите военни обстрелвали древните укрепления и църквата и доразрушили каквото могат прекарвайки си път през тях с булдозери. По същия начин са унищожени и тракийски долмени в Странджа и Сакар, като се надпреварвали, кой ще счупи повече засилвайки се с булдозера към тях. Кой знае колко още от историята на земите ни е заличена от комунистическата сган.

Време е да потеглям. А някъде там, далече, остава Русокастрон.

Rusokastron
Всички снимки
Ключови думи

България велопреход крепост крепост Русокастрон пролетен пейзаж

Коментари

Евгени, както си вървят пеизажите и имам чувството, че се пренасям в сцени от Властелина. Фотошопвани ли са кадрите или ефектите със слънчевите лъчи се постигат благодарение на филтрите? Поздрави.

От филтрите е.

Харесват ми някои гледни точки и композиции, но тия филтри ми бъркат в червата, определено. Прилича на ретро-порношопски мазни, особено с таз магента в небето :(

0414d е много приятен кадър, но това магента-циян предохче над хоризонта разваля нещата. По мое мнение, разбира се.

Това трябва да е някъде около село Русокастро?! Там съм служил, но убий ме не си спомням крепоста :(

Аз не схващам обаче кое вкарва магента в небетата (егади думата), филтрите ти са ND или бъркам.
Хубав ден!

Боби, още съм новак в работата с такива филтри и е нормално да се получават мазни... уча се. Същата снимка в черно бяло изглежда доста по-добре.

Еее, да, монохромно е добре (макар че може още малко да се напъне контраста). Ми освен да сложиш канона на режим ч/б и така :)