Западни Родопи

Фотописи 21.08.2006

Втората част на пътеписа започва с придвижване от Кърджали към Смолян, покрай река Арда. Релефът става все по-стръмен и гората се сменя от широколистна в иглолистна.

Arda

Пътят Смолян-Доспат ни отвежда към най-високата част от Родопите, която е над 1000 метра надморска височина. Тук е скътано селцето с интересно име Стойките.

Stoikite

Следва бърза разходка от хижа Ледницата до връх Широколъшки Снежник 2188 м. (сега Орфей), който е само с 3 метра по-нисък от родопския първенец Голям Перелик.

Rhodope

Към Доспат пътуваме по залез слънце. От дъжда, който е валял в тази част са се образували облачета, сгушени в по-високите склонове на планината.

Dospat

На сутринта сме готови за разходка с лодка.

Dospat

Разделяме се с Доспат и поемаме нагоре към Широка Поляна

Dospat

Един от най-красивите, но и населени язовири. След като го обиколих от край до край се оказа, че е почти невъзможно да се добереш до свободно местенце, дори и да се усамотиш за известно време. От всякъде изкачат баби и дядовци, детски лагери, приятелски семейства...

Shiroka polyana

Интересът към Голям Беглик е сравнително слаб, в сравнение с Широка Поляна. Целият язовир е разкъсан на малки и големи ръкави.

Golyam beglik

На сутринта пейзажа е красив, като за картичка.

Golyam beglik

Голям Беглик е свързан с язовир Малък Беглик, от който сега е останало само поточе.

Пътуването приключва с язовир Въча.

Vacha

Където се белее партизанският паметник Антон Ивановци.

Vacha

В зелените води са разпръснати къщички върху понтони.

Vacha
Всички снимки
Ключови думи

България езеро залез летен пейзаж река река Арда Родопи язовир Въча язовир Голям Беглик язовир Доспат язовир Широка Поляна

Коментари

Мога само да ти завиждам за тази разходка която си направил из Родопите. Аз съм от Кърджали, но повечето от описаните места не съм ги и чувал. Снимките са найстина забележителни.

Тази снимка я няма в галерията http://www.evgenidinev.com/archives/rodopi_west_2006/8093.jpg . Би ли ми казъл, какво е това което се вижда като паметник?

Това е някакъв соц. паметник на яз. Въча (бившия Антонивановци). Сигурно са се провеждали разни ком. мероприятия там.

Ахам, благодаря ти!

Друго нещо:

Къщите на тези снимки се виждат като потопени от водата! Така ли е или са направени да плуват отгоре?
http://www.evgenidinev.com/archives/rodopi_west_2006/8102.jpg
http://www.evgenidinev.com/archives/rodopi_west_2006/8098.jpg

Поздрави

Само да питам градиентен филтър ли ползваш за снимките от тоя сорт - http://www.evgenidinev.com/archives/rodopi_west_2006/8086.jpg
http://www.evgenidinev.com/archives/rodopi_west_2006/8049.jpg

Или пипаш в Шопа.

3. Плуват, на понтони са.
4. Без филтър, в Шопа става по-лесно:)

Браво Баце. Супер яки снимки !!! Или си нацелил ъгъла за снимка на повечето, или си ползвал поляризационен филтър, но много добре са се получили.

Тази разходка е наистина прекрасна. Две години поред я правя и сигурно ще има още пъти... За Широко Поляна си адски прав - местото е много хубаво, но "цивилизацията" го "цивилизова". Много става гадно когато има много гъби и циганите от района почнат да бродят и да събират. Веднъж ни сабуди вик от явно ядосан мъжки екземпляр: "Илааа тукаа, ша ти........" И то не къде да е, а дълбоко в гората. Когато свършат с брането, събират се на Широка поляна и може да се представиш какво се получава.
Поздрави за снимките.

Прекрасни снимки... За съжаление обаче тези места се превръщат в бунище. Искам и аз да направя такива само, че бих снимал друго - тоновете боклуци оставени след туристите, пълните поляни с пластмаса, счупените стъклени бутилки, хранителни отпадъци и какво ли още не. Спокойно мога да кажа, че природата там е превърната в едно голямо WC. :-(((((

Много ми хареса язовир Въча! Направо се разплакох, като го видях на снимката. При първа възможност ще дойда. Чакайте ме!

Просто нямам думи. Най-добрия сайт със пейзажи от BG който съм виждал някога. Велико е...

Страшен язовир е Въча, с много красивни понтони къщи. Незабравима гледка.

Снимките са невероятни. Аз съм ходила на Доспат, гледката е невероятна. На другите места не съм ходила все още, но при първа възможност ще отида. Надявам се, всеки желаещ да отиде да види тези места.

Страхотно! Завиждам ти, че си обиколил това прекрасно място. Родопите е любимата ми планина и през лятото и аз ще пообиколя!

Крайно време е за една сурова еко-полиция, глоби актове... и на Рила и на Родопите отиват едни "туристи", наплюскат се здравата, надуят касетофона и после: "голям купон стана" и една камара боклуци. Комплекса за малоценност на българина го кара да прави големи глупости...

Посетете Дяволския мост над река Арда и ще останете много доволни от престоя си в Родопите. Това е най-красивото място което съм виждала, чудесно е!!! От село Гълъбово има еко пътека до Дяволския мост.

Да, наисти има еко пътека от село Гълъбово до мистичния Дяволски мост. Миналото лято имах незабравими преживявания точно там, ако искате да придобиете поне лека представа за тава вълшебно място посетете "gulubovo.com":http://www.gulubovo.com

Искам да отбележа, че всяка година посещявам Широка поляна и мястото, на което ние почиваме не изглежда като бунище. Такава е гледката около пътя. Колкото за циганите -- те си имат лагер, който се намира в посока м. Лонгурли, от другата страна на шосето. Тях никой не може да ги премахне от където и да било, явно те са ни даденост. Това е любимото ми местенце и честно казано предпочитам туристите да си стоят по яз. Батак и яз. Доспат, защото може би след време и неговите брегове ще са осеяни с консервни кутии, найлонови торбички и всякакви битови отпадъци. И освен това-много се запалих в брането на гъби и вече разпознавам 33 вида гъби, които се срещат на Широка поляна. :)

Здравейте!

За последен път бях на понтоните на Антонивановци (Въча) преди около 10 години... Имам чудесни и незабравими спомени. Искам да отида отново, но съм загубила всякакви координати за връзка, а в интернет не мога да открия нито сайтове, нито телефони за резервация...

МНОГО ВИ МОЛЯ, ако някой има някакъв начин за връзка с тези понтони, или поне телефона на някой от понтонерите, да ми го изпрати на имейла (diana.gr@abv.bg).

Страшно ще съм ви благодарна!

Диана и аз търся същото. Моля те, ако някой ти е дал координати да ги напишеш в сайта или ми ги прати на имейла n.sar@dir.bg.Много ще бъда благодарна и на всеки който може да ми даде информация.

Пояснение за паметника на язовир Въча.

Там през зимата на 1943/44 г. са загинали 154 антифашисти от отряда "Антон Иванов". Сега паметника е в забвение. Политическата конюктура направи така, че българи да мразят гроба на други българи.

Снимките са невероятни. Надъхват те да тръгнеш веднага.

Родопите са райско кътче, което трябва да се види и почувства! Невероятната природа и мистичната красота на планината е причина, всяка година отново и отново да преоткривам Родопите.

"Любов от пръв поглед" -- така мога да нарека чувството, което всяко лято ме връща към Орфеевата планина. Оказва се, че в Родопите винаги можеш да откриеш нещо различно.

Благодаря Ви за вълнуващите снимки, които ми напомнят, че е време за поредното незабравимо пътуване в Родопа планина.

В Широка лъка на вр. Орфей му викат Шилестата чука, иначе съм го срещал по картите, като Карлък (Голям). Страхотно красиво място с невероятна гледка, стига да имате късмет, т.е. ясно време.

Здравейте на всички почитатели на това райско място!

Снимките наистина са невероятни, но призовавам всички да отидат и да видят на живо. Аз съм израстнала в този край, планината, язовирите, реките, имам невероятни спомени.

Пожелавам на всеки да се докосне до тази неземна красота :)

Хубави снимки (хубава камера, хубав поглед, също;-)

По красиви места си бил, тихичко завиждам ;)

Има ли полянки с достъп до тях около язовира (Въча)? Възможно ли е да се паркира каравана за една-две нощувки на първа линия и от коя страна на язовира?

От тая София ми писна вече! Като гледам снимките и мисля, че това е на другия край на вселената! А то, е го къде е, палиш колата и след няколко часа...

Очарована съм, тази пролет смятам и аз да се порадвам на тези красоти

Здравейте!

Много ми хареса яз- Въча! Къде бихте препоръчали да се отседне? Някоя вила или евтино хотелче? А за Доспат, някой ходил ли е във вилно селище Ива?

Някой може ли да даде някакви телефони за резервации на бунгалата в езерото?

Здравейте, мога да помогна като намеря кординатите на почивната станция, която се намира над язовирната стена на язовир "Въча" (Антонивановци). Ако ви интересува пишете ми.

Здравейте. Аз също много бих желала да посетя язовир Въча и най-вече понтоните, но никъде не мога да намеря актуални телефони. Много ще съм благодарна на някой, който е ходил и който може да ми изпрати ниакакви телефони и информация на e-mail: rozova_perla@abv.bg.

Невероятни кътчета, за пореден път се убеждавам, че няма по-прелестно и разнообразно място от Родопите :)

Моля, някой да ми изпрати координати или телефони на хотели или бунгала край язовир Въча. Много искам да отида там. Благодаря Ви предварително.

Здравейте,

Аз също търся координати на хотел или почивна станция около язовира. Ако някой може да помогне ще съм благодарна. l.lyubenova@is-bg.net

Много ми харесват снимките и искам и аз да отида там. Много моля да ми изпратите телефони за връзка с бунгала, вили, почивни станции и други места където да може да се отседне през юли 2008 г.

Много моля за координати на понтоните или хотели около язовир Въча. Благодаря предварително.

СНИМКИТЕ СА НЕВЕРОЯТНИ, КАТО КАРТИЧКИ СА. ПОЗДРАВЛЕНИЯ. АКО НЯКОЙ ИМА ТЕЛЕФОНИ, МОЛЯ ДА МИ ПРАТИ НА IVONA19@ABV.BG

Моля някой да ми каже как да стигна до язовир Широка поляна? Нямам личен автомобил, как с автобус мога да стигна до там, от кой град, изобщо начинът да стигна до там.

От гр. Пазарджик има автобуси до Доспат, които минават и през яз. Широка поляна, но за жалост много рядко. Преди 1-2 години бяха вторник, четвъртък и неделя. За повече информация се обърни към автогара Пазарджик, те ще ти дадат информация, надявам се, въпреки че лелките не са от най-учтивите... :)

Снимките са прекрасни! Просто се преселих там! Но наистина ли язовир Въча е така замърсен, както го видях по новините? Много жалко за всички, които го посещават, че не ПАЗЯТ!

ХОРА, ОТ НАС ЗАВИСИ!

Дайте си E-maila да Ви изпратя безплатни актуални статии на сациална тема за Вашите читатели.
Очарована съм от фотосите.
Паула

Чудна природа, прекрасни места... това е България! Поздравления за снимките, наистина са невероятни!

Здравейте!

Впечатлена съм! Зная колко необятна е моята малка страна и че винаги и винаги ще откривам нещо ново и красиво!

Хотел Чилингира ("hotel-chilingira.com":http://hotel-chilingira.com) е на самия път Кричим--Девин. На много живописно място е (кацнал над яз. Въча) и има изглед към плуващите къщички.

На последната снимка се вижда хотел Чилингира -- горе дясно.

Поздравлениа за автора на снимките! Всички са достойни за National Geographic, Родопите са любимото ми място за почивка, за съжаление пътуването до там не мога да си го позволя често, за това ще съм редовен посетител на site на Евгени, пожелавам му да продължи да прави и да публикува чудесните си снимки! Ще покажа на всичките си познати и приятели от Холандия с истинска гордост този site!

Родопите с думи не става, трябва да се видят на живо.

Здравейте, извинявам се ако ви безпокоя, искам да попитам само дали имате повече информация за понтоните на язовир въча. За наемане, цени и тел. за резервация.

Благодаря на всички. И благодарности за страхотните снимки.

Снимките направо са страхотни, просто човек може да завижда на автора, че не ги е видял сам с очите си тези красоти.

Много хубаво си изкарваме с приятели почти всеки месец на язовир Въча. Това е едно от най-красивите места като природа, на които съм била. Само, че няма много места за пренощуване, но открихме идеалното местенце. Ето ви линк на обявата, ако някой реши да се позабавлява или да отиде на риба с приятели на красиво място и на добра цена.

Здравейте всички. Преди 2 дни се връщам от яз. Доспат, на който ходя от 12 години. Исках да изкажа възхищението си от преди години, но от тази остана само разочерование... Не знам дали защото времената се промениха или самите ние се променихме, но вече не остана място, което да не е опетнено от човека и отпадъците ни... разочероваха ме катуните на циганите гъбари, които строят найлонови палатки по Широка Поляна... по малък Беглик и Картела.. България се промения и започва да ме разочарова...

Поздравления за фотографа, снимките са доста добри...
чаО на Всички ! ;)

Здравейте!

Аз сигурно съм поредната която моли за телефони и контакти на хубави места за истинска почивка на яз. Въча, но моля Ви за info, каквато и да е... Искам да посетя това приказно местенце другия месец заедно с дъщеря ми на 8 г. и кучето ми-немска овчарка.

Предварителни Ви благодаря!

anegelica1@abv.bg

моля, изпратете ми някакъв телефон за резервация на понтоните в яз. Въча или на някакъв хотел там. БЛАГОДАРЯ!

е-мейла ми е: aptekarka@abv.bg

mnogo qki snimki.......................
\

Поздравления за снимките! Отлични са!
За любителите на Родопите и на фотографията, колекция от снимките на Родопите има на http://www.napenalki.com/snimki-ot-rodopite.html?view=gallery , включително и на Евгени Динев.
Ако имате снимки, които искате да споделите, сте добре дошли в Напеналки.

tozi pametnik e na Katia Vancheva-edinstvenata jena partizanka v otriada anton ivanovci
ubita e po vreme na srajenie.