Есен в Родопите

Фотописи 08.12.2007

Единственото, което липсва за да бъде съвършена есента е слънчевото време. Първият ми есенен фото-уикенд в Родопите в това отношение се оказа пълен провал, но пък мъглата и дъжда бяха безсилни пред ентусиазма ми.

Rhodope

Лошото време понякога прави снимките по-хубави.

Rhodope

Триградското ждрело, изглежда много по-страховито когато през него пълзи гъста мъгла.

Rhodope

Коритото на Триградска река.

Rhodope

През есента и това мъгливо време от всяка снимка става шедьовър.

Rhodope

В тази по-ниска част на Родопите есенните шарки са най-силни.

Rhodope

По-нависоко, към Доспат, гората става иглолистна и ефекта от есента започва да се губи.

Rhodope

Горе язовира изглежда така сякаш е смазан от тежките облаци.

Rhodope

Официално заявявам, че есента в Родопите е най-красива там откъдето минава Арда.

Rhodope

А в района около Ардино става неописуема. Всяко дърво се е прошарило в различен цвят - брезите в един, буковете в друг, тополите в трети и така до безкрай.

Rhodope

Когато е лошо времето стават хубави снимки, стига да не е чак толкова лошо, че да не можеш да си подадеш главата навън.

Rhodope

Усилията да се добера до Дяволския мост си заслужаваха.

Rhodope

Към язовир Кърджали картината взе да става, както винаги, неописуема.

Rhodope

Не е толкова есенно, както към Ардино, но пък гледката към язовира е несравнима, особено в такова мрачно време.

Rhodope

Стига да имам възможност, ще се връщам по тези места всеки сезон и по всяко време - добро или лошо.

Rhodope
Всички снимки
Ключови думи

България гора дъжд Дяволския мост езеро есенен пейзаж ждрело меандър мост мъгла река Арда Родопи Триград язовир Доспат язовир Кърджали язовир Тешел

Коментари

Невероятни... само мога да ти завиждам за всички тези снимки, моменти и места на които си бил.

М/у другото :)
забелязах една секция "Снимки от България" и ако не е тайна, ще можеш ли да споделиш малко повече

Поздрави и продължавай в същият дух

В момента я разработвам. Това е нещо като лична фото-банка, където ще качвам повечето снимки, вместо да ги подбирам, както във "фотогалерията":http://seen.evgenidinev.com/.

Като я завърша ще драсна някой ред за нея.

Абсолютно съгласен с горе написаното.

Преди 3 уикенда направих такава обиколка, само че тръгнах от София и стигнах до Кърджали. Нито Рила, нито Пирин изглеждаха така по пътя... толкова ЖИВОписно, както участъка между Смолян и Кърджали, по конкретно малко преди Ардино.

А Триградското ждрело... тогава реката плискаше по асфалта на пътя. Буйна стихия.

Един път и аз да мина по пътя на снимките и наистина да усетя атмосферата в природата.

Поздрави!

Много красиви снимки! Бях около там през лятото. "Ето една":http://pavkata.deviantart.com/art/old-bridge-in-bulgaria-39765910 от моите снимки.

Ходи ли в Ягодина? Много красиво село.

Отидох до Ягодинската пещера, но до селото не стигнах. Пролетта или лятото пак ще направя една обиколка на там, без да бързам толкова.

Спор няма. Което си е хубаво си е хубаво.

Интерестно, как ли ще изглежат същите пейзажи през зимата и пролета.

Снимките са страхотни, в Родопите винаги е красиво и има какво да се снима целогодишно.

Преди няколко дни минахме от там, но действително тогава всичко беше мрачно... Поздрави за снимките супер са ;)

Привет... наистина е невероятно и диво... посетила съм някой част... усещането е божественно и завладяващо... Браво, че още има такива хора като теб!

Страхотно място и страхотни снимки. Поздрави. Стоплиха ми сърцето тези гледки. Със сигурност искам да отида там.

Родопчанка съм и снимките ме грабнаха веднага. Невероятно красиви са и са толкова топли...

Очите и сърцето ми останаха в пейзажите!!! НЕВЕРОЯТНО! НЕВЕРОЯТНО!

Поздравления!

Пожелавам Ви успех през 2008 година!

Дяволският мост е дяволски мистично място:), но твоите снимки са по-мистични. Времето не се усеща в тях. Само образите:)

Върнахте ме по места, където съм била многократно и се почувствах отново щастлива и отново там. Магията на фотографията е в това да поражда емоция, която си изпитал или която би искал да изпиташ. А Вие го умеете отлично! Родопите са наистина съкровищница, в която човек дълго може да се рови. За мен Родопа винаги е била планината на мъдростта и светлината, Пирин -- на предизвикателствата и любовта, а Рила -- на бурните мигове, белотата и силата на човешкия дух. Не пропускам Стара планина, но там съм ходила най-малко и бих я нарекла -- планината на българския дух и сила, но и планина на българското огнище.

Сега разбирам, че Родопите наистина е много красива планина. 2007 година ни дари със златна есен, а ти си успял да я пресъздадеш в снимките си. Благодаря за разходката!

Вчера си дойдох от Родопите. Видях тези невероятно красиви места от фотосите. И през пролетта красотата им просто ти спира дъха. Поздравления за фотографа! По пътя за Дяволския мост видяхме и Силивряк. Някой знае ли къде точно е ударението в думата?

Просто невероятно! Красиво, спиращо дъха, завладяващо! Родопите са любимата ми планина, но дълги години не съм ходила там. Накарахте ме да се замисля дали не е време отново да отида. Очаквам да видя и зимните Родопи.

Eвгени, удържах на думата си и всеки ден си почивам с твоите снимки. Днес се разходих с теб из Родопите. Ако има прераждане, зная че там съм била в предишния си живот, защото и родопските песни сякаш извират от душата ми.Благодаря ти за удоволствието. Ходила съм в Родопите няколко пъти -- но това твоето е изкуство и вълшебство. Бъди здрав и продължавай с фотоапарата.

Много ми харесва, когато ходя в Родопите -- мъжът ми е от там. Там всеки сезон е чудесен. Много ми харесват снимките, които сте направили. Те показват, че имаме чудесна природа.

За автора на снимките -- Имате поглед, качествен фотоапарат и вещина в настройките му -- снимките са много близо до референтните за Вашата професия. Лично те ми доставиха висше удоволствие.

Здравейте, Евгениi Благодаря ви за удоволствието, което ми доставихте с тези снимки! Приемам ги като неочакван и скъп подарък... Позволих си да ги използвам и направих едно клипче във vbox7. Изпращам ви го да го видите. Надявам се, че нямате нищо против!:) С уважение: Валентина.

http://vbox7.com/play:ed17e9f9

Хубав слайд се е получил. Благодаря за отделеното внимание.

Evgeni,sajaliavam,no iztrih klipa. Mislia,che tvoite neveroiatni snimki zaslujavat neshto po-dobro.

Невероятно!

Красиво!

Уникално!

Незнам какво да кажа повече за тези места.

Страхотни картини. Аз много харесвам вашите произведения.

Поздравления за невероятния Ви фотографски усет и вкус!Фенка съм на всичките Ви фотографии!Някои от тях красят личния и служебния ми десктоп, за което благодаря...Успех в бъдещите начинания!

Преди 31 години се влюбих в Родопската есен, когато работех в Смолянския театър и имахме турнета всеки ден и михавахме през тези невероятни цветни еснни "картини". Невероятно красивите багри и цялата родопска природа носят магически митичен дух, усещането беше вълшебно. Оттогава не сам ги виждала на живо тези места. Благодаря ви за удоволствието да ги видя чрез вашите чудесни фотографии!
Мария

Невероятно красиво е..спиращо дъха

НЯКЪДЕ ТАМ, ОТВЪД ОБЛАЦИТЕ, СЕ НАМИРАТ РОДОПИТЕ. ТАМ ВРЕМЕТО ТЕЧЕ ПО НЯКАКВИ НЕГОВИ СИ ПРАВИЛА. СЕКУНДИТЕ ОТСТЪПВАТ КРАЧКА ВСТРАНИ ОТ ЕЖЕДНЕВИЕТО И СПИРАТ ДА СИ ПОЧИНАТ В ШАРКИТЕ НА ДЪБРАВАТА. БОРОВЕТЕ СИ ШЕПНАТ ПРИКАЗКИ ОТ ДЕТСТВОТО.

РОДОПИТЕ ОТКРАДВАТ СЪРЦЕТО ТИ НЕ ИЗВЕДНЪЖ, НЕ НАСИЛА, А ЕЙ ТАКА, ПОЛЕКА. КАТО В РОДОПСКА ПЕСЕН БЕЗ НАПРЕЖЕНИЕ, МЕКО, НЕИЗБЕЖНО. И ТОГАВА, В ЕДИН МИГ РАЗБИРАШ, ЧЕ СИ ПЛЕННИК - НА ПРОСТОРА, НА НЕЖНИТЕ ХЪЛМОВЕ, НА СВОБОДАТА. РАЗБИРАШ, ЧЕ СИ В НАЧАЛОТО НА ПЪТЯ - ПЪТ, КОЙТО ВИНАГИ ЩЕ ТЕ ВРЪЩА ТУК.
ОТНОВО И ОТНОВО...

Здравей Евгени, Ей, приятелю-големи красоти си снимал.Гледахме ги на едно училищно тържество при първокласници за есента. Благодаря ти.......

Прекрасни! Благодаря! Споделих ги. Така са си истински и с облаците и Слънце и мъгла, всичко си имат.