Португалия от север на юг

Фотописи 23.05.2014

От Порто исках да тръгна нагоре към северозападното крайбрежие на Испания, да си довърша опознавателната мисия отпреди две години. За късмет, точно тази седмица прогнозата там беше облаци и мъгла, така че вместо нагоре, поех надолу, по Португалското крайбрежие.

Порто

С навлизането в покрайнините на града трафикът ме грабва с бясна скорост. След няколко пропуснати отбивки, като по чудо, се добрах до самия град.

Porto

Време е да сменя автомобила с кракомобила и тръгвам да изучавам този удивителен град. През Порто тече река Доуро, над която минават множество мостове, някои от тях метални.

Porto

Това сигурно е градът с най-развита транспортна система. В неособено голям периметър активно се движи всичко, което човек може да си представи, по всякакъв вид инфраструктура. Кораби и лодки, метро, влакове, влакчета, трамваи и автобуси, въжени и релсови лифтове, само конски впряг не успях да видя.

Porto

Реката е плавателна в продължение на сто километра. Във вътрешността на страната, Доуро преминава през красиви ждрела, поля с лозови масиви и селца. Ежедневно от Порто потеглят традиционни кораби пълни с туристи, които имат възможността да се насладят на хубавите гледки. Ако разполагах с повече време, за нищо на света не бих пропуснал подобно преживяване.

Porto

Историческата част на Порто е плътно застроена с разноцветни сгради.

Porto

Най-разпознаваемият символ на града със сигурност е моста Дом Луиш I.

Porto

Порто е тези градове, в които можеш да прекараш цял живот без да ти омръзне.

Porto

Висентина

При предното ми идване в Португалия бях в Лисабон, затова сега го пропуснах и продължих към природния парк Висентина. Той е разположен по Атланическото крайбрежие в два от регионите на Португалия - Алентежу и Алгарв. Първото спиране направих в селцето Замбужейра-ду-Мар откъдето започват изумителни плажове с високи бегове, златен пясък и скали врязани в океана.

Portugal

На няколко места се вливат големи реки. Една такава е при селцето Одисейше.

Portugal

При отлив се откриват огромни пясъчни ивици.

Portugal

За известно време мой подслон беше древното градче Алжезур, което се намира по средата на парка.

Portugal

С белите къщи, съчетани със светло синьо, за момент си помислих, че съм в Гърция.

Portugal

Мечтана дестинация за всеки сърфист е огромния плаж Бордейра. Освен дива природа, безбрежни плажове и много безплатни паркинги за каравани, наоколо има всичко необходимо за продължително къмпингуване.

Portugal

В огромни количества е и нестихващия вятър от Атлантика, който генерира вълни по всяко време.

Portugal

През пролетта крайбрежните дюни тук са покрити с цветни храсти.

Portugal

Тъй като това е природен парк не е позволено да се ходи навсякъде, може само по дървените пътеки.

Portugal

Те са достатъчно много и обикновено водят до най-интересните места.

Portugal

Надолу брегът става все по-отвесен и висок, тук-там от океана стърчат откъснати скали.

Portugal

Преди да се развидели тръгвам да изследвам други плажове в околността. В тъмнината се виждат само няколко осветени къщурки.

Portugal

Отливът, в ранното утро, полира брега.

Portugal

Целият ден след това е във владение на прилива, а плажовете за изследване нямат край. По черен път достигам до един от най-забутаните сърфистки плажове - Пенедо. Гледките тук са съвършени, една от друга по-пленяващи.

Portugal

Вече им изтървах бройката и имената. Надолу към Вила-ду-Бишпу плажовете стават все повече и по-интересни. Както е слънчево, за минути от океана плъзват ниски облаци, които спират на самия бряг.

Portugal

Такова чудо не бях виждал - на брега е мъгла, малко по-навътре към сушата пече ярко слънце.

Portugal

Изследователската мисия на крайбрежието на Висентина е към своя край. Снимката не може да придаде усещането за мащаб, но тук брегът е висок стотина метра и да стоиш на ръба му е страховито преживяване.

Portugal

Така и не можа да се изниже слънцето под облаците, като за сбогом с Висентина.

Portugal

Лагос

В Лагос, на южния бряг на Алгарв, само километри по-надолу от Висентина, попадам в друг климатичен пояс. Такава жега е, все едно съм в Африка. Няма го вятъра и вълните, вместо каменни скали, тук властват пясъчни.

Lagos

Като структура наподобяват на Мелнишките и Стобските пирамиди. Опасно е да се ходи сред тях, тъй като се ронят и са осеяни с дълбоки пропасти.

Lagos

В края на носа се е формирала лагуна с множество отделни скали.

Lagos

Това е златна мина. Лодките на местните лодкари са препълнени с пасажери. Преминават през множеството арки, но хитът е нещо като пещера. Лодката влиза вътре, бибитка, туристите ахват, после излиза. И така, лодка след лодка.

Lagos

Ако слезеш долу, без да си взел билет за такъв мини-круиз, местните те гледат лошо.

Lagos

Оставям ги намира, да си гледат бизнеса, и тръгвам да изследвам местните плажове. Те са претъпкани с плажуващи през целия ден, затова изчаквам прохладата на залеза. По-това време е отлив, което ми дава възможност да огледам арките, които за малко са на сушата.

Lagos

В Лагос два от плажовете са култови, т.е. като за мен. Единия се казва Камильо и в част от скалата е прокопан тунел (тук не се вижда), за да се стигне до другия плаж при прилив.

Lagos

На зазоряване плажът е като нов, без следи от човешка дейност.

Lagos

Така или иначе, първите стъпки за деня скоро ще бъдат заличени от идващия прилив.

Lagos

Съвсем наблизо е другият култов плаж - Дона Ана. Това е и единствената ми среща в Португалия със слънцето, докосващо хоризонта.

Lagos

Две арабки се сбогуват с Лагос в този ден, както и аз. На пясъка са изписали Thank you Lagos.

Lagos

В самият град е бил основан първият пазар за роби.

Lagos

На изток от Лагос

Скалите на изток от Лагос са все така със същия произход, само че тук придобиват още по-странни вариации.

В околностите на Карвоейру всеки плаж тотално се различава от другите. Има такива, до които се стига с лодка и са нещо като пещери. Най-известната е тази до Бенажил, но аз се задоволих само с тези на плажа Мариня.

Portugal

Пак благодарение на отлива се стига до особено интересно формирование - скала с двойна арка.

Portugal

Този регион е особено привилегирован в това отношение. На плажа Карвальо, примерно, се стига само през специално издълбан скален вход. От всичките му страни има ниши в различни размери.

Portugal

Аз се напъхах в една, която взе много бързо да се пълни с вода, чак си изкарах акъла да не остана вътре.

Portugal

Така и не улучих нито един подходящ момент през цялото това обикаляне из красивото Португалско крайбрежие. Не остана време да разгледам вътрешността на страната. Иска ми се още на момента да се върна и да поправя този пропуск, но кой знае дали въобще ще имам този шанс отново.

Portugal
Всички снимки
Ключови думи

Алгарв Алжезур Атлантик Атлантически океан Висентина изгрев Лагос морски пейзаж пейзажи плаж Порто Португалия пролетен пейзаж чужбина

Коментари

Впечатляващ фото разказ, пренесе ме сред красотите. Благодаря. Пожелания за още много интересни пътешествия.

Прекрасни фотографии, с които преживях твоето пътуване!
Благодаря! Смело напред и ти пожелавам да посетиш вътрешността на страната, за да ни заредиш с нови красиви емоции ;)

Очарователни места, представени по възхитителен начин. Живея тук и съм имала щастието да се радвам на подобни пейзажи, но от Вашата камера са уловени по един приказен начин. Трябва непременно на да се върнете, искам да видя Вашата интерпретация на местенцата във вътрешността...