С Фокус на път - Белоградчик, Разбоишки манастир, Търново и Котел

Фотописи 11.07.2011

Във втората част на тест-драйв пътуването ми с новия Фокус, се отправям към северозападния край на България. От Белоградчик отбивам през Годеч, от там за Велико Търново. Пътем спирам в Котел.

В подножието на Урушките скали съзирам стадо овце. Облаците застрашително са надвиснали над тях, докато добитъка пасе безгрижно.

Kotel

Някъде в Монтанско, слънчогледовите ниви обграждат плътно пейзажа. Колкото и да бързам за Белоградчик, не устоявам и нахълтвам в безбрежните слънчеви поля.

Sunflowers

Движението в този район е слабо. С Фокуса поря пътищата и пристигам в Белоградчик час преди залез. Катеря се насам-натам, не случвам на интересно време. Безоблачно и вяло е.

Belogradchik

В пет сутринта съм първия посетител на крепостта. По това време няма кой да ми продаде билет. С ловки маневри прескачам стената и цялата околност е на мое разположение.

Belogradchik

От към времето отново никакви изненади. Полазих всеки камънак, който ми се изпречи. Най-ми хареса този.

Belogradchik

Спускам се към Годеч, да зърна Разбоишкия манастир. Отецът ме подуши отдалече и без да го моля отиде да отключи старата част на манастира, която според него съществува още от четвърти век.

Razboishki monastery

На бегом отскочих до Царевец.

Tsarevets

Сутринта съм на Гарга баир.

Veliko Tarnovo

Имах смелата идея да се кача на скалите над Патриаршеския манастир. Всички пътечки, обаче, водят до скални отвеси, за алпийско катерене. Самият манастир отваря чак в девет. Задоволих се с гледка към отсрещния Преображенски манастир.

Veliko Tarnovo

В Котел отбих да видя старата част на града, която прилича досуш на Жеравна.

Kotel
Всички снимки
Ключови думи

Белоградчик Белоградчишки скали България Велико Търново залез заран здрач изгрев Котел крепост летен пейзаж Разбоишки манастир тест драйв Форд Фокус Царевец

Коментари


Страната ни наистина е прекрасна. Само с фотообектив това не може да се улови. Нужни са сърце и сетива - невероятни снимки, поздравления!
А кога да очакваме родопски фоторазказ, издание 2011? :)

Ако беше жив РЬОРИХ!....
Благодарим окат и сърцат, фотографе!

И на светлата Светлана, дето свети на Форд-Фокуса!

До скалите над Патриаршеския манастир може да се стигне по екопътека:манастира-хижа Божур.Малко е стъмна,но е преодолима.А фоторазказа е хубав!Чакаме още!

За първи път попадам на блога ти.Много съм впечатлена.Позволявам си да ти дам съвет-следващия път когато минаваш покрай Урушките скали се качи.Завиваш към вилите и покрай една чешмичка ще намериш пътеката.Уверявам те гледката отгоре си струва.Ще чакаме и прекрасните ти снимки.