Мусала

Фотописи 29.07.2016

До най-високият връх на Балканите се стига изключително лесно, ако се ползва лифта за Ястребец - улеснение, което за редовият планинар е неприемливо изкушение.

За тази цел подбрах такъв маршрут, който тръгва от Боровец към хижа Марица и се отклонява в посока Мусала по протежението на река Бистрица, като до хижата се върви дълго в гора от висок клек.

rila

Самата хижа Мусала, която повече прилича на хотел, е разположена на превъзходно място край езерата под върха. Радвам се, че минах покрай нея сравнително рано, преди тълпите идващи от лифта да са плъзнали наоколо.

rila

Съществената алпийска част започва след хижата, където едно след друго следват бистрите Мусаленски езера.

rila

В едно от тези езера се открива добра гледка към върха, който нощем свети като маяк.

rila

На зазоряване облаци стабилно се носят към върха и скриват в гъста мъгла изгряващото слънце.

rila

Час след изгрев бурният вятър успява да издуха упоритите облаци, за да се открие поне някаква гледка.

rila

Дори в юлското утро, на тази височина (2925 м), е як студ, в комбинация с бръснещия вятър. Облаци фучат отвсякъде, за секунди картината се прояснява и отново се скрива в мъгла...

rila

Усещането е, че съм в машина на времето, обстановката се мени с невъобразима скорост. Докато от южната страна се води яростна борба между стихиите, на север положението е по-спокойно, дори виждам отражението си в "брокен спектър".

rila

Едва сега, в посока към изгряващото слънце, се открива панорама към Леденото езеро и заслона до него.

rila
Всички снимки GPS маршрут
Ключови думи

GPS България връх Мусала езера езеро звезди звездно небе летен пейзаж лято Мусаленски езера Мусаленски циркус нощ нощен пейзаж панорама панорами планина планини Рила югозападен регион

Коментари

Прекрасен фотопътепис за пореден път. Миналата година избрахме именно този маршрут за да избегнем тълпите "планинари", които отиват да се щракнат на Мусала и се оказа, че гледките по пътя са не по-малко красиви от тези на самия връх. Благодаря за тази публикация и радостта за окото, която тези снимки носят!

Приказно! Благодаря!