Лахна

Фотописи 23.07.2010

Връщам се години назад, към едно никому неизвестно място - нос Лахана.

lahna

Снимката набра популярност в Google Earth - при приближение над България беше първата, която се виждаше от най-далече.

Местността представлява огромно свлачище, което се намира след Сарафово, в посока Поморие. Това е едно, от не толкова апетитните парчета край морето - няма плаж, нито скали, нито излаз към брега. Воден от любопитството, няколко пъти съм обикалял този нос. Единствената забележителност е бункер, който почти се е свлякъл в морето. Ерозионните процеси тук действат неуморно.

През онези години все още снимах с първия си канон 350D и нямах особена техническа, а и фотографска подготовка. Имал съм късмет да случа на интересни облаци и подходяща светлина. Тогава снимах главно в JPG, в най-малък размер, да имам повече място в паметта, че бях като автомат - не просто щраках, а стрелях с фотоапарата. Снимката е панорама от четири вертикални кадъра, забележете - на f/5,6. Чак се изумявам, че някога съм снимал пейзажи с толкова отворена бленда, но вероятно съм бил на автоматичен режим. Въпреки това, снимката придава мащаба на мястото, има някаква първичност и ненагласеност. Не знам дали бих могъл да предам същото усещане, ако се върна пак там.

Всички снимки
Ключови думи

Бургас България залез морски пейзаж нос Лахна облаци южно крайбрежие

Коментари

Демек тука не си барнал едно градиентче на небето (затъмнило леко и върховете на дръвчетата)? Някак си предполагах, че тоя раздел ще са по-практични нещата, името навява нещо по-работно, а не толкова лирично описание на процеса :)

Е затва немам филтри. Любим да барам! :D

Хмм на север от сарафово бил тоя нос... интересно. Май съм ходил там... И май му викаха нос Атанас (може и да се бъркам). Пак си имаше бункер до колкото си спомням... :)