Килини - Закинтос

Фотописи 15.04.2013

След остров Санторини в Бяло море, отскочих до по-близкия Закинтос, в Йонийско море. По стечение на обстоятелствата, между тях се вмъкна малкото крайбрежно градче Килини.

Още по тъмно пристигнах на пристанището, откъдето отплуват фериботите за Закинтос. След кратка дрямка излязох да си купя билети. Бе необичайно пусто в този ранен час - безлюдно, без камиони и автомобили. Касата не работеше, на стъклото стоеше бележка с надпис на гръцки "ΑΠΕΡΓΊΑ". Каква е тая алергия, да не са болни всички... Както и да е, стана ясно, че това означава Стачка, и че този ден фериботи няма да има.

greece

На пръв поглед градчето не е нещо особено, но след кратка разходка из околностите започнах да долавям очарованието му. Гъсти маслинови гори се зеленеят от край до край покрай бреговете и продължават навътре, до където стига поглед. Това, което привлече вниманието ми, обаче, беше стар морски фар. Като по чудо, успях да се добера до него.

greece

След дни без един нормален залез, този път беше коренно различно. Покритото с облаци небе се възпламени, докато морето миеше пустия бряг.

greece

Следващата сутрин градчето се беше преобразило. Пристанището работеше на пълни обороти, пукаше се по шевовете. На Закинтос ме интересуваше едно единствено място, залива Навагио. Щом пристигнах, веднага се насочих натам. Гледката ме изуми. Не бях виждал морето с такъв цвят.

zakynthos

Заливът, освен с пленяващата си красота, е известен с недостъпността си по суша и с разбития кораб, който се е излегнал на малкия плаж.

zakynthos

Страховито е да застанеш на ръба, но си струва риска да видиш нещо подобно.

zakynthos
Всички снимки
Ключови думи

Гърция Закинтос залез Йонийско море Килини маяк море морски пейзаж пристанище Средиземноморие чужбина

Коментари

Браво!!! Много точно описано.Който е бил два пъти там най-добре знае.

Руснаците показват как се стига по суша до разбития кораб (кадрите около 28-ми): http://dedmaxopka.livejournal.com/66452.html

Забавно е и да се сравнят твоите и техните снимки (особено ако някой се оплаква от цветовете), още повече че Махоров като фотограф е доста над средното ниво.

Между другото - може ли да се стигбе до отсрещната страна на заливчето (това, което се вижда на последния кадър)?

Много красиви снимки браво!

Ние мислиме да ходиме този септември втори път!

Поздрави!

Много ми хареса фотописа. Не бях слушала много за този остров, но направо съм изумена! Пожелавам си някой път да ида и да го видя със собствени очи! Снимките са впечатляващи!

Обожавам тези прозрачни, сини води!!! Документирал си райски кътчета!

ГЕНИАЛНИ СНИМКИ !... ПОРАЗИТЕЛНИ СЬЗНАНИЕТО МЕСТА !...МНОГО БИХ ИСКАЛ ДА ЗНАМ КАКЬВ ТИ Е АПАРАТА ?

...ОСВЕН ТОВА ИМАШ ПОЕТИЧНА ДУША...

Снимките напълно отразяват действителността; някои биха казали, че цветовете са засилени, но аз съм била там и знам че морето е точно толкова синьо ... чисто и празрачно, небето - също.Чудесно сте се справили! Благодаря Ви, че ми напомнихте за очарованието на този остров!