Кефалония

Фотописи 01.08.2018

Кефалония е от онези острови в Йонийско море с пленяващ, хипнотизиращ, тюркоазен, кристален морски простор, над който се извисяват високи бели скали и синьо небе. Омайващи лазурни брегове обсебват погледа и т.н.

Очаквах да видя потресаващи гледки от Кефалония, аналогично на близката Лефкада. За моя изненада, двата острова много се отличават.

Докато цяла Лефкада е с предимно планински терен и труднодостъпни плажове, то в Кефалония с такъв релеф е само малка част от острова - тази разположена на запад. Останала част от крайбрежието, особено на юг е ниска, пренаселена с курорти и тълпи туристи, която моментално изхвърлих от плановете си.

Първият див плаж (Ammos), на който се натъкнах, се оказа изолиран по суша, тъй като пътеката до него е била разрушена от свлачище. Затова пък е идеален за достъп по вода. По-твърдоглавите и неразумни люде могат да се пробват да слязат по свлачището, но рискът от падане и травми е голям.

Все в тази част на острова са закътани множество превъзходни плажове, като Петани. Малко по-на юг нещата са съвсем различни. Плажът Кси (Xi), например е много популярен, заради червеникавия пясък и варовиковите скали, но не успя да ме впечатли. Съвсем друго е положението към залива Миртос. Лазурно море, стръмно крайбрежие, точно както съм си го представял. Наслада за очите и покой за душата.

Kefalonia

Огромна бяла ивица с пясък, заобиколена от зеленина, насред небесно син простор. Не мога да остана равнодушен.

Kefalonia

Погледнат отгоре този плаж няма равен на себе си, затова се води един от най-красивите въобще.

Kefalonia

Съвсем наблизо е култовото градче Асос (Assos). Наподобява повече на Италия, отколкото на Гърция. Всичко е обвито в тучна зеленина и цветя. На острова има и друга забележителност. Това е пещера с голям свод отгоре и езеро (Melissani).

След като за пореден път установих, че по-голямата част от острова не ми допада, се заех да изследвам някои по-закътани места в западната част. Времето беше сърдито, но пък видях и другото (намръщеното) лице на Кефалония.

Kefalonia

Тази промяна на времето се оказа особено подходяща. Надвисналите над острова облаци създават още по-драматична гледка.

Kefalonia

Съвсем случайно поех по пътя за селцето Зола (Zola). Останах без дъх, докато преминавах покрай обширната долина, вгледан в изумрудено синия залив.

Kefalonia

И така до самият плаж Вути (Vouti). Този плаж се оказа перла в короната. До него води ужасно стръмен и крив път, но за сметка на това си струва усилията.

Плажът Миртос може да е най-известният на острова, но този по нищо не му отстъпва. Идилията е гарантирана.

Друго култово градче е Фискардо. Това всъщност е пристанищният град, ако пътувате с ферибот от Лефкада. Освен фериботи, тук редовно пристигат и много други туристически кораби и яхти от съседните острови. Както няма много хора, внезапно улиците и заведенията се изпълват с туристи от цял свят.

Стигнах до заключението, че най-живописната част от Кефалония все пак е заливът Миртос. Само тук цветовете на морето са нерелеално, хипнотично, тюркоазени. Само тук над този живописен залив може да е слънчево, а над останалата част от острова мрачно.

Kefalonia

В същият този залив се намира любимият ми вече плаж Вути, който не бих могъл да не зърна и по изгрев.

Kefalonia

Идеята се оказа прекалено добра.

Kefalonia

Някой би си помислил, че е дори нагласена.

Kefalonia

Но кой съм аз, че да нагласям това, което само природата може. Колкото и да не вървят добре понякога нещата, стигнах до извода, че разходката до някое красиво място призори действа тонизиращо и поне малко изчиства лошите помисли. В крайна сметка, негативните мисли не помагат никому.

Всички снимки
Ключови думи

Асос Вути градски пейзаж Гърция залез залив изгрев Йонийско море Кефалония крайбрежие летен пейзаж лодка лъчи лято Миртос море морски пейзаж остров Петани плаж скали слънце Фискардо чужбина

Коментари

Хммм, какви ли лоши помисли си имал

Кадрите с изгрева са невероятни! Адмирации!

наистина красиво си ги уловил всичките места :)

Разходката по изгрев освен че гони лошите мисли, но и разкрива неподизрани гледки и кадри..