Как снимам хотели

Фотописи 22.03.2012

Освен пейзажи, снимам и други неща, като хотелски комплекси, например. Събрах малко материал, с който да онагледя и тази страна на моята фотографска дейност.

Да, тук всичко зависи от човешката намеса - изпънати завивки, излъскани мебели, добре подредена и организирана стая... Като фотограф, остава да намеря подходящата композиция и да покажа интериора/екстериора, поне няколко пъти по-красив отколкото е. И тук има безбрежно място за творчество - дали да дръпна завесите или да включа вътрешното осветление, накъде да насоча погледа на зрителя... От техническа страна - как да се справя с прекалено светлите лампи и тъмните области, по възможност да се отърва от панорамни снимки и да побера всичко в един кадър.

Интериор

Старая се да не оставям твърде големи празни пространства, като голи стени и подове. Запълвам кадъра, така че да предизвиква интерес и продължително вглеждане в него.

interior

По възможност снимам на дневна светлина. Технически е по-трудно, но дава добри резултати, според спецификата на стаята.

interior

В обширни помещения си позволявам да оставя празно пространство, когато имам водещи линии.

Винаги снимам на затворена бленда, поне f11, за детайлност в преден и заден план. Понякога нарушавам това правило, стига да има някаква идея в това.

interior

Този тип снимки не показват пълна картина на интериора, но са добър пълнеж към него.

interior

Показвам общия план от такъв ъгъл, че да се вижда всичко важно в стаята, без да е нужно да се прави панорама. Все пак, снимките се използват главно в списания и брошури.

interior

Затворените помещения са особено проблемни с недобре разпределената светлина. За да не останат едни части прекалено тъмни, а други прегорели, единствения изход е да снимам по няколко експозиции.

interior

Бани и тоалетни помещения

Тези помещения е прието да се снимат само при условие, че дъската на тоалетната чиния е свалена, завесите на банята дръпнати, ролката навита...

wc

В такава теснотия е просто невъзможно да обхвана всичко в един кадър, затова често правя по няколко вертикални кадъра за панорама.

wc

Съвсем нормално е в банята да има огромно огледало, което обаче се оказва ужасяващ проблем, когато трябва се скрия от него.

wc

Вътрешни басейни и спа

Басейните, от всичко останало, се приближават най-много до пейзажите, заради отраженията и обемността, която създават.

Проблемът тук е, че лещите на обектива се запотяват от влагата и високата температура и кърпичката трябва винаги да ми е под ръка.

spa

Спа помещенията са доста тесни и трудно може да се избере подходяща гледна точка.

spa

Ресторанти

Вариациите за кадри в ресторант са толкова разнообразни, че мога цял ден да експериментирам с различни ъгли и детайли. При всички условия, общият план е наложителен.

restaurants

Когато снимам ястие, то трябва добре да изпълва кадъра, като отварям дотолкова блендата, че да замъгля задния план.

restaurants

Снимам на "висок ключ", така че да изглежда хигиенично.

restaurants

В тъмни помещения, с неонова светлина, просто се доверявам на инстинктите си.

restaurants

Екстериор

След всички тези ограничени пространства, навън отново се чувствам човек. Също като в пейзажа снимам преди слънцето да се е показало или след като се е скрило. Светлините на хотела светват и ето го в пълния си блясък.

exterior

На дневна светлина хотела би изглеждало съвсем плоско.

exterior

В някои случаи дневната светлина е плюс, например ако завали сняг. Той създава съвсем различен облик.

exterior

Обикновено огромните хотелски комплекси не могат да се обхванат с един кадър, затова се качвам на аварийното стълбище на отсрещния хотел (ако има такъв) и правя панорамна снимка.

exterior

Винаги се възползвам от басейна, който отразява сградата и създава обем.

exterior

Когато снимам хотели знам, че не е само въпрос на технически умения и лично усещане. По-скоро снимките трябва да задоволят изискванията на поръчителя и най-вече да се харесат на неговите клиенти.

Всички снимки
Ключови думи

екстериор интериор услуги фотозаснемане

Коментари

Благодаря за изключително полезния пост. Сигурен съм, че професионалист изобщо не се замисля за тези трикове, но е от голяма вазжост да бъдат осмислени от любител.

И един въпрос - ако снимаш порти и клуб, с лазери и дим - как процедираш там за общ интериор, без да се спираш на хората.

Благодаря! Страхотен материал.

Не съм снимал в подобна обстанавка, но предполагам, че трябва да намеря обзорно място и да направя няколко тестови кадъра, за да видя какво се получава.

Гена, някои от кадрите* изглеждат хдр-нати или поне комбинирани - ползваш ли някъв специфичен софт от типа Фотоматикс или с баданарката в Порношопа?

* Специално впечатление ми направиха баните и втория интериор.

Над 90% от интериорните снимки са HDR. Монтирам ги с тази програмка http://www.oloneo.com/ и почти нямат нужда от шопене. Струва си всяка стотинка.

Oloneo изглежда супер.
Нямам търпение да разцъкам скоро :)

PS: но за жалост още не са го пуснали за MAC...

Благодаря за удоволствието, което ми създаде при разглеждането на тези фотоси! Това се казва майсторска работа! Може би такива снимки изискват по-голямо умение от пейзажите, поне при мен е така. Браво!

super gotino!

Страхотна публикация с полезна информация и уникални снимки, както винаги!!!

Благодаря за полезния пост и подробна информация към него! Ще споделиш ли и каква техника ползваш предимно? В RAW или JPG предпочиташ да правиш снимките?

Нямам думи за снимките, наистина са уникални. Ще се свържем с вас за да снимате и нашите хотели.