Елените-Емине-Иракли

Фотописи 02.06.2006

Отново на същото място, една година по-късно. Маршрутът, който избрах, се превърна в класическо офроуд преживяване - горски път с огромни коловози.

emine

Първата отбивка направих на малкото (единствено от Елените до Иракли) плажче сгушено между високите брегове.

Emine

Удоволствието, че това е едно от малкото места, където можеш да се усамотиш, си замина бързо. Не след дълго, на хоризонта се появиха две яхти, от които група нашественици окупира брега, видимо изненадани от нашето присъствие.

Emine

Оставих ги да се радват на пикника и продължих по пътя към носа.

Emine

Първите бивакуващи на Иракли.

Irakli

Златният пясък на Иракли.

Irakli
Всички снимки
Ключови думи

България Емине Иракли море морски пейзаж южно крайбрежие

Коментари

Страхотно е! Видях снимките във фотодневника ти преди няколко дни - много готин фото-пътепис :) Приисква ми се да тръгна и аз да обикалям така с апарат в ръка. Дано докато се наканя, Иракли и местността да са все още запазени и все така красиви :)

Ето това е една от спирките ми в мрежата, където спестявам стотици километри, за да се почувствам у дома!
Още отсега се вълнувам за следващите фотографии! :)

Хубаво, ама много! Който се опитва да го промени, по какъвто и да било начин, не заслужава да живее.

Кофти се получава, когато природата е беззащитна пред алчните егоистични подбуди на погрешно еволюиралата човещина.

R.I.P.
mother nature

Много хубаво!Снимките са невероятно добри и живописни.

Трябва да запазим тази природа за дълго така прекрасна...

Всяка жертва за тази кауза си заслужава!!!

Успех,за напред!!!

толкова приказни гледки имаме,а искаме да ги унищожим с огромни хотели и луксозни барове,които после няма да можем да си позволим.само чуйденците ще могат да ползват екстрите на тези огромни и скъпи сгради,но няма да виждат истинската природна красота.вместо да запазим такова съкровище като Иракли ние го правим еидн от многото съсипани курорти,ламтящи за пари и власт!НЕКА ГО СПАСИМ И ЗАПАЗИМ НЕДОКОСНАТ ОТ БАГЕРИТЕ ОТ МАШИНИТЕ,КОИТО ЩЕ ГО УНИЩОЖАТ!!!

al4nosta i bezdu6ieto ne triabva da zavzema givota ni .dano niakoi se vslu6a v tova .krasivata priroda e edinstvenoto koeto ni e ostanalo . ne iskam da pia bira za 5 leva i da se 4udia kade da se svra na plaga za6toto ne moga da si pozvolia da lega na 6eslong .


Stop this game

ЧУДО като природа!!!

Само дано от джипа на Амадеус не се замърсява. (Но като гледам, че има една барака за него...) Най-добре е да я махне -- иначе язък за барута, дето от цяла България разбраха за Иракли.

Ако е природа, да я няма и тази барака!!!

Абе, докото бях активен агент нищо не съм донасял за Иракли - пропукс. Даже не съм чул някой другар да го прави. Едно е ясно - тук има нещо свръх секретно. Щом Амадеус с джипа е там.

Слава Богу, че местността се запази (поне за тази година).
Бях войник (към Гранична Полиция ((тогава още приемаха донаборници))) за два месеца (юли и август, през 1999г.) там. НЕ МОГА ДА ОПИША КАКВА КРАСОТА Е!!!
Когато видях снимките направо настръхнах. Особенно 12, 14,15 - това кето се вижда е черноморският фар в който съм спал (аз и още 3-ма войника), това в дясно (на снимка 15) е морско поделение - не знам дали още има войници там.... както и да е. Не съм ходил от тогава там, но спомените ми са наистина прекрасни..... просто няма такава природа, такива скали, море, растителност...... страхотно е!!!
Дано винаги си остане ..... толкова красива и девствена местност.

П.П. // мога да пратя на автора на сайта снимки (макар и любителски за времето си) на местността (плажа, морето по време на буря, слънчевото затъмнение ((беше доста голям спектакъл през 1999г., и доста снимки на самата местност.)
Смятам, че няма да е лошо да се направи нещо като ретроспекция "Иракли сега, Иракли преди 7 години"
Ако имате интерес просто ми пишете! - vermon@abv.bg

Първо да кажа, че наистина съм впечатлена от снимките. Много са красиви. Аз имам един въпрос. От 3 години работя на Елените и тази година за пръв път се разходих на долу по плажа и забелязах, че мога да стигна до нос Емине по плажната ивица. Мога ли или само се заблуждавам?

Запазили друг път. Само за тази година е забранено строителството, а на 3—4 километра от Иракли почват вилните селища и ще стигне и до там. Поне да са малки хотелчета с много зелена площ, а не както в Сл. Бряг.

"Нели":#10 чак до носа не можеш да стигнеш, най-много до плажчето. После започват високи, отвестни скали и трябва да продължиш по горната пътечка, хем изгледа е по-хубав.

Да вземете малко да прогледнете и най-вече да се поизантересувате, че на Иракли има частна собственост, а в частна собственост е забранено влизането.

Хайдее, замина Иракли. Ще си останем със спомените и снимките. Но грешката не е в собствениците а в държавата ни. Щом са направили защитената зона да бяха я разширили и да обхваща целия район и да са дали на тези хора други земи преди време. Дано поне не се застрои масово а е ниско строителство.

За съжаление, малка групичка от хора е в състояние да унищожи всичко това, което е на снимките. И най-жалкото е, че няма да го направят даже и за печалба, а просто защото по този начин поне за малко ще се почувстват като "владеещи положението".

Малката група хора не е в състояние да унищожава каквото и да било. Ще съчетае морето и балкана в туризъм, от който ще печелят с привличането на наши и чужди туристи, които наслаждавайки се на природата ще имат приятно място за отдих.

Частна собственост ли бил??? Как да не! До бадемовата горичка, но нататък да не би да е частна собственост?!! Още повече, че плажовете стават държавни от тая година!

Иракли е страхотно местенце, но в Бг има още много други такива. Добре, че се вдигна малко повечко шум покрай Иракли, да се сети българина, че трябва да си пази красивата природа от лакомите за пари хора... Ама колко ще я опази... това е друг въпрос...

До "Дарчето (dar79)":#16: Оказа се, че малката групичка от хора обслужва интересите на големи групировки. А дали не е в състояние да унищожава? "Факт е":http://nomtax.blogspot.com/2007/05/blog-post_05.html, че същата тази малка групичка (в която участва и Дарчето -- факт) са съборили табелите, които маркират границите на защитената местност Иракли. Същата тази малка групичка си е позволила да прави окопи, заграждения, да заравнява терена, да изсича дървесната растителност (престъпление дори и когато е в частен имот), да притеснява хората по плажа, да пали клади с бензин в защитената местност, да обира хората и да им изгаря имуществото. Та на това значи е способна една малка групичка.

До "Сенси":#17: Плажовете винаги са били държавна собственост.

Може и никой да не успее да спре строителството на Иракли -- все пак още преди 4 години продаваха апартаменти в близост до брега! Като се замисля има хора, които са си купили вече апартамент, но никога не са били в тази местност да я видят на живо! Единствената ми надежда остава река Вая да ги залее всички, до един и дано тази година да може да си изкараме почивката, и да се сбогуваме! Не ми се иска, от 15 години ходя на Иракли! А на онези, който ще кажат, че ходим там защото излиза евтино, ще им отговоря да се поинтересуват и да разберат, че ходенето на къмпинг е едно от скъпите удоволствия! Къмпинг оборудването е от най-скапите артикули!

Да покажем кой е виновен:
"bgnature-blacklist.bravehost.com":http://bgnature-blacklist.bravehost.com/

Какъв ви е проблемът бе хора? Щом часните земи са до бадемовата горичка, аз не виждам заплаха за природата. Нека да направят нещо цивилизовано, да може да ходи всеки, стига с тази мизерия... бълхи, кърлежи, змии... и всякави там гадинки...

Щом земите са часни, хората могат да си разполагат с тях, а това което е държавно нека си е за всички.
Не ми харесва тази борба която водите срещу бабите които показват по телевизията, освен ако не искате нещо повече.

п.п.

И не мисля че коментара за джипът е на "място",
на същия този саит можете да видите снимки където целият плаж е превърнат в къмпинг. Не знам, но мисля, че един джип ще навреди доста по малко от колкото няколкостотин човека. Цялата ви кампания нещо намирисва.

Напротив, коментарът за джипа е точно на място. И никой никъде не е успял да покаже, че плажът е превърнат в къмпинг -- това само се говори от типове, които нарушават действащи закони.

Никой не води борба срещу баби. Частните земи са си частни, но за тях важат ПРАВИЛА, които трябва да се спазват. Тези правила не се спазват от алчни "инвеститори" и техни лакеи -- такива като Евгения Генчева, Николай Банев, Петър Диков, Стоян Захариев и лакеят Амадеус Кръстев.

Разбирам, че "под нещо цивилизовано" някои хора възприемат бетониран пейзаж, но в наши дни бетонираният мутробароков пейзаж е символ на диващината. Така че, дивата природа е за предпочитане.

А като доказателство за диващината -- вижте тук: "събарят трите най-нагло построени незаконни хотели в Слънчев бряг":http://www.capital.bg/show.php?storyid=349936

Пожелавам на всеки инвеститор по черноморието подобна съдба. Наздраве!

На мен "това":http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e7/Irakli_Beach_August.jpg/800px-Irakli_Beach_August.jpg освен на къмпинг на друго не ми прилича:

...Тръгвам с байка и с приятелката си... нямам коментар... и с палатка.

Здравейте!

Много хубави снимки. Невероятно!
България, моя роден край е малък земен рай! ®
Нека да запазим такива райски кътчета!

Една цяла година служих на родината в поделението до фара.Искам да ви кажа , че бих останал още една ако имах възможност.

Това място е вълшебно.

Знаете ли там посрещат нова година всички заедно около голям огън в центъра на селото.

Имах щастието и аз да съм там не познавах почти никой но ще помня тази нова година цял живот.

Надявам се един ден когато заведа там децата си всичко да е както го оставих.

Не обичам много-много да коментирам подобни теми, но сега не можах да се сдържа... На това "помазано" от Бога място -- Иракли, ходим от 1982 година! Наричахме се "ираклийското племе", хора от всички краища на страната, че и от чужбина! Едно ще ви кажа: няма друго място, няма друг плаж по нашето Черноморие, на който като вървиш пясъка да пее под краката ти! (Естествено извън "охраняемата" зона!)... Децата ми израстнаха там, играейки на воля в гората, по поляните и на плажа! Внуците ми се докоснаха за първи път до девствена природа имено ТУК... Всичко това -- СВЪРШИ! Последно отидохме през 2006-та там - ОТВРАТ!!! Добре, че останаха снимките и филмите.

Не съм била на Иракли от лятото на 2006. Много искам да се върна там, но ме е страх какво ще видя. Май е по-добре да запазя спомена за това място. Там се научих да плувм и се запалих по къмпингуването. Плажа морето и небето се сливат в тая омая "Иракли". Биваците, огъня, китарите и хипарите... :)

Strahotno myasto. Otidete i prezhiveyte strahotno vreme. Krasivo myasto.

Много е хубаво. Една красива и девствена местност по нашето Черноморие.
Навремето и Таляна (днешното име: Елените) беше така, спокойно, красиво, направо романтика.

Дано Иракли и др. подобни местности по БГ Черноморието да се запазят такива, каквито са - райски плажове.

:))))

Иракли е много приказно място. Била съм там и както снимките показват това е райско кътче.
Спомените от прекараните моменти винаги ме карат да се усмихвам, по отминалото време.
н.Емине е също така красив и също така див. Конете се разхождат на воля и чувството, че си на някакво необикновено място не те напуска.
Всичко е направо РАЙ.
Както казват по-горе така беше и Елените, а Сл.бряг. Не на последно място и Св.влас.
Снимките са повече от прекрасни.Браво!

Spokoino, vsichko e nared. Tazi godina plajnata ivica e stanala po-chiroka i e strahotno chista. Goliama krasota

Тази девствена красота вече е узурпирана от багери, машини и железни и бетонни конструкции! Жалко за природата! Жалко за красотата! Не се напечелиха Мутрите в тази наша малка, красива България! Отново строежи, отново хотели, отново рушене и погазване на всичко истинско, девствено и красиво, което природата ни е дала!!! ЖАЛКО ЗА ТЕБ БЪЛГАРИЙО!!!!

Снимката

http://stock.evgenidinev.com/photo/IMG_7316.jpg

е използвана в репортаж на канала Франция 24 за България: виж 0:54 !

http://www.france24.com/en/20130427-europe-now-bulgaria-poverty-corruption-suicides-protests-early-elections-healthcare-eu?page=1

Поздравления!

Аз съм разочарована от Иракли.По-лошо е от Слънчев бряг . Искам да отида на плаж Емона и до мидената ферма разбрах че са по близко до Елените.