Утро на Беглика

Фотописи 08.09.2010

Беглика е от онези притегателни кътчета, към което жадно са протегнали ръце мнозина. Дърводобивни компании, организации прикрити зад природозащитни дейности, рибари накацали като мухи по безбройните кейчета, гъбари и билкари са се барикадирали в паянтови биваци. За случайните туристи не е останало ни едно местенце. Към Беглика жадно съм се вторачил и аз.

beglika_morning

В началото на септември, още преди лятото да си е отишло, температурата сутрин е отрицателна и тревата е покрито със слана.

Beglika

Не обикалях много. Първата сутрин се придвижих до м. "Поляните".

Beglika

Кейчета са налазили в язовира през метри - едни къси, други дълги.

Beglika

Изпаренията са неотлъчна част от сутрините на Беглика.

Beglika

Когато слънцето се покаже над горите, лъчи в съчетание с парите, създават невероятен момент.

Чак към десет часа водата полека спира да пуши.

Beglika

На следващото утро мъгла е обгърнала всичко наоколо.

Beglika

Спестявам си дългите обиколки. На поляната, където бивакувам, се е провел тазгодишния Беглика фест. Прави ми впечатление разточителното използване на дървен материал, който със сигурност рибарите ще направят на разпалки. Десетки дървени тоалетни, които се използват един ден в годината, в гората!? Масички и пейки както и да е, навсякъде са разхвърляни пънчета... Това ли е новото природо-опазване?

Beglika

На отсрещния бряг преброих близо десет кейчета, повечето нови.

Beglika

Мъглата упорито не ще да си ходи.

Beglika

Няма цветове. Наоколо всичко е в черно и бяло.

Beglika

Обликът на Беглика през септември постоянно се мени. Във всеки един момент това е едно от най-прекрасните кътчета за мен.

Beglika
Всички снимки
Ключови думи

България видео заран изпарения кей летен пейзаж планина Родопи Централни Родопи юзовир Голям Беглик

Коментари

Сигурен бях, че си забъркал нещо интересно пак. Качествени неша са се получили :)

Много харесвам Вашите снимки. Страхотни композиции! В тях има чувство и настроение, които ми допадат. Карат ме да се усмихвам и често правят денят ми по-цветен и приятен.
Благодаря!

Случайно попаднах на снимките Ви, прекрасни са! Но част от коментарът ме огорчи. Защо, ние българите сме такова племе, което не милее за уникалната природа с която сме надарени, не разбирам!?! От месеци съм в Канада и виждам как всички, от най- малкия до най-възръстния, ОБОЖАВАТ и СЪХРАНЯВАТ своите реки, езера, гори, планини.... Това е нещото, което ме впечатлява най-вече в тази държава! Мечтая си за времето, когато ще видя и България зелена и чиста! Но дали ще дочакам..... Благодаря за снимките!

Кадрите от яз.Малък Беглик ли са, или от яз. Голям Беглик?
Есента ще посетя и това място :)