Най-дългите 500 метра

Два часа преди отваряне на КАТ се наредих на опашката, наред с палитрата автомобили със стари регистрационни номера, за да мина и аз по реда процедурата за технически преглед и регистрация. Дванайсет часа по късно, пътешествието от около половин километър приключи на канала за преглед, а след още три часа се сдобих с чисто нов номер. Удоволствието от този круиз ми сруваше близо един резервоар бензин и 15 часа изгубено време.

7 Коментара

1.
userpic

Ама е било забавно, нали :)

2.
userpic

Ха честито и добре дошъл в Абсурдистан:)

3.
userpic

То май това е само началото - сега като(ако) влезем в EU, ще се почне и едно сменяне на лични карти и паспорти и какво ли още не … Всичко, което може да се смени със сигурност ще ТРЯБВА да се смени, понеже “Европа настоява”… друго си е да дадеш на фирмата на брат/овчед си да направи 2 млн регистрационни номера например, или държавата да купи от него новата техника за новите документи…

Ако е за далаверата, миризливите политици не номера, ами … не смея да си помисля както може да ни накарат да сменим още, и то в най-кратки срокове, понеже “Европа настоява”…

4.
userpic

Днес на идване към работа (понеже живея близо до кат) гледам някаква опашка … и аха да се зачудя за какво чакат се светнах като видях старите номера. Ами искам да ви кажа, че от КАТ опашката се извиа минава по Г.М. Димитров надолу през колелото на 4-ти километър и стига до спортния комплекс на армията. По груби сметки поне 4км има ;) Не ми се мисли тези хора колко ще чакат. Това в София се развива.

5.
userpic

Дочух по бТВ-то тази сутрин, че щели да отменят изискванията за подмяна на старите номера. Шяло да важи само за тези коли, които излизат извън граница.

В Бургас например, за да минат всички коли на време, всеки ден през 3-те налични канала трябва да минават минимум по 2000 автомобила, което значи по 18 секунди време за преглед и подмяна на номер. Рекордът за обслужени коли на ден е 360.

Сега опашката е стигнала до изхода към София и отнема към 2-3 дена чакане.

6.
userpic

в австрия поне 1/3 от колите са със стари номера и въобще няма кампания за подмяна към общоевропейските…

целият този цирк е защото към половината регистрирани коли у нас са на пенсионери по селата и те нямат финансова възможност/мотивация да минат на преглед и да си купят застраховки и винетки. ниският процент застраховани беше един от “жълтите картони” в последния доклад на ЕК преди няколко месеца, но мерките които взема държавата да се пребори с въпроса са по традиция некадърни

7.
userpic

Не трябва да ни интересуват съветите на никой извън нашата “къщичка”. Едвам издържаме алчните търговци, храним и всички паразити в държавния апарат, който уж сме цанили да пази нашите интереси. Е като не ни служат, а пазят чужди интереси, трябва да си намерим други слуги. Лошите слуги ги бият, вкарват в затвора и вън от къщата.