Почистване на матрица

Шум в главата 01.04.2010

Няколко пъти съм правил опити да почистя сам сензора на фотоапарата, но резултата беше или минимален или ставаше все по-лошо. След като попаднах на статия, където фотографа Павел Косенко обяснява подробно неговия метод на чистене, се заех да пробвам и аз.

Разполагам с описаните почистващи материали - кърпички и разтвор специално за матрицата на Canon 5D, само помпа ми липсва. Преди да започна, се упражнавях с използвана кърпичка да я намотавам около пинсетата, оказа се деликатна работа, но се научава бързо.

С насочваща се нощна лампа големите прашинки се виждат, но микроскопичните петна остават невидими, ако матрицата не е осветена със специална крушка, с каквато не разполагам. Трябваха ми 35 кърпички и над час чистене.

Така изглеждаше матрицата преди чистенето:

before

Така след:

after

Техниката да се видят петната е същата като в статията - iso-то се сваля докрай, блендата се слага на макс 22, фотоапарата се насочва към стената и при скорост 3-4 секунди се върти, за да се замаже фона. Като се свали снимката, контраста се дава докрай, така че петната добре да изпъкнат. В нормални условия, дори и да има малки петънца, както в крайния резултат, няма да си личат на по-малка бленда.

Коментари

Аз помпа имам - не помага, не съжалявай. Както и кен със въздух под налягане, както и компресор - и това имам :)

До момента май най-полезното нещо е една ей такава "писалка" - от едната страна е четка, от другата - твърдо и плоско, подходящо да наденеш не-фибро-отделяща кърпичка и да бършеш.

Сериозно се замислих миналото лято да си направя вакуумна камера с елстатично обиране на прах, ама май по-скоро ще събера парите за Марк2. :D

http://ecx.images-amazon.com/images/I/51VP6NJRxPL.jpg

Уупс, забравих снимката.

пп: Твоя блог така и не пощя да ме запомни...

Абе аз бях пробвал този метод,видях че оня в Зентекса чисти по подобен начин.Ама без специалната лампа не виждам добре и като сметна кърпичките и разтвора ми излиза по-евтино да го занеса в сервиза.

Преди бях останал с впечатление, че чистенето на сензора е голяма философия, но след като попрочетох

http://www.cleaningdigitalcameras.com/

реших да пробвам. Ползвах четки Sensor Swab с разтвор Eclipse - не стана от първия път, но след 3 опита всички петна изчезнаха. Основният проблем беше, че размерът на четките е с една идея по-голям, затова ги движих по височина, вместо по ширина.

Поздрави

Има значи светлина в тунела :))) Благодаря за чудесните напътствия. Бях е поотчаяла и вече мислех за сервиз. Ще опитам отново.

За мен най-ефективния инструмент е засмукващ накрайник, стига да не се притеснявате да глътнете няколко прашинки. : ) Също така е и един от най-евтините инструменти.

http://www.photopavilion.com/?page=catalog&catalog=44&cat=102&product=2342&show=additional#slides-pane-1