Салата от солянка

Въпросната салата е откритие и хит по заведенията в Англия, научих от По света и у нас. Растението вирее само около свръхсолени влажни зони, каквито по стечение на обстоятелствата се появили на Острова, чрез премахване на дигите в езерата и примесването им с океанска вода.

За наша изненада пък, солянката е сред най-преобладаващия храсталак из Атанасовското езеро и дори може да бъде забелязана с невъоръжено око по пътя за Сарафово.

Salicornia Europaea

Освен, че са изобретателни, англичаните знаят как да оползотворяват всяка педя тяхна земя, затова пространството около тези езера се дава под наем за паша. При нас е по-лесно, свинеферми като тази не само са незаконни, но и едва ли плащат дължимото за защитената зона, в която се намират.

Pigs farm

4 Коментара

1.
userpic

Я Бо да се обади компетентно и да каже не как се прави а дали се яде… :о) такава салата…

Гена - снимка 105 “Early Morning” - е умопомрачителна…

Бих се радвал за лично ползване на десктоп да си я имам… Респект…

2.
userpic

Казаха, че само трябвало да се свари и стерилизира…, ама не бих се пробвал :) А снимката ще ти я метна по мейла в по-голям размер щом ти харесва.

3.
userpic

Не я знам таз солянка, ама това ми напомня на един случай с гъби и в частност - коралки. Един познат възкликна “Ибахму, туй от кой залив го изкара и защо е в буркан?!”. Бая време не ми вярваше, че това е гъба, която расте в гората.

Ето директно снимка: Ramaria abietina

Или търсене за такива: http://images.google.com/images?q=Ramaria

4.
userpic

Ето рецепта, която излиза в Гугъла другото име е glasswort. Растението само се бланшира с вряла вода след това се приготвя като обикновена салата.. Евгени, повече авантюризъм трябва, бе :-)

Saltwort salad: 2/3-pound saltwort (salicorne) blanched 3 tablespoons red wine vinegar 5 tablespoons olive oil Salt and black pepper