Статистика по региони

Шум в главата 01.12.2010

За последните пет години обиколих България надлъж и нашир. Снимки, които правя, грижливо отсявам и помествам в моята фотобанка. Тъй като почти не остана кътче, което не съм посетил си направих труда да категоризирам снимките в шест региона - северозападен, северен централен, североизточен, югоизточен, южен централен и югозападен. Ето каква статистика се получи:

regionstat

42% или почти половината снимки са от Югоизточна България, по простата причина, че живея в Бургас. Морето ми е наблизо и не е нужно да пътувам стотици километри, за да стигна до него. Други често снимани дестинации в този регион са Бургаските езера, Странджа, парк Сините Камъни, стари градчета като Несебър и Созопол.

27% от снимките заслужено са от Южна Централна България. Този регион включва Родопите, централна Средна Гора и южната част на Централен Балкан. Определено това е най-благодната за снимане част от България. Надолу са фотогеничните язовири Широка Поляна и Голям Беглик, потънали във вечно зелени гори. Минаваме през Тракийската равнина и се изкачваме до високото било на Стара Планина.

11% за Югоизападна България. Процентите стремоглаво падат, което значи че трябва да наваксвам. В югозападния край е планинската част - Пирин, Рила, Витоша, Славянка, Беласица... и още много места, до които не съм успял да се добера.

10% съставляват снимките от Северна Централна България. Тук най-често съм се спирал в Централен Балкан, Крушунските водопади, пещерите в Деветашкото плато..., а за последно на каньона на река Вит и лесопарк Липник.

7% са обидно малко за близката Североизточна България. Обходил съм цялото северно крайбрежие от Шкорпиловци, Карадере, Камчия, Яйлата, Калиакра до Шабла и Дуранкулак. Не съм пропуснал Добруджа, за сметка на Лудогорието. Много места ми се губят в този край.

3%, чак ме е срам да го кажа, са снимките ми от Северозападна България. От западния Балкан са и най-емоционалните ми преживявания. Почти всичко свързано с този район е от Белоградчишките скали и водопадите до Копрен и Чипровци.

Като прегледжам процентното разпределение на снимките по региони, имам чувството, че ми предстои да запълвам не дупки а цели пропасти.

Коментари

Срамни са си тези 3% за Северозапада:) Чудни неща си пропуснал...Ще те чакаме да запълниш пропастите:)

Хаха, Гена, работи първо в посока статистика :)

Това, че NW е само 3% като кадри не значи, че:
1) си ходил общо по-малко пъти там - спокойно може да си ходил много, но да си снимал малко
2) си снимал малко кадри в региона - ако общата бройка са 10 000, 300 е предостатъчен набор шедьоври; по-скоро може да значи, че си се олял по любимите места!

И проблемът според мен е, че различните региони не са еднакво "интересни" от гледна точка на туристическо-снимаческа разработеност. Това ще рече, че или трябва да закопаш яко в рисърч, поне на нивото, на което познаваш Странджата, или просто да се откажеш да наваксваш и да се примириш, че нищо не е по-добро от родните места! :D

Трябва да направиш и статистика за изминати километри, а по-точно похарчения бензин ))

Хехе... много яко... Досега не бях виждал подобна статистика... :о)

WOW! Много сте минал, много още ще обходите...сигурен съм..също съм сигурен, че си спечелихте и още един фен в мое лице. Ако имате нужда от помощ в Лудогорието, ще намерим кой да помогне. Най-важното според мен е да не се спира. Keep walking and shooting!