Вреди ли популяризирането на природата?

Шум в главата 16.04.2010

Публикувам имейлът на г-н Алекс Константинов, адресиран до мен. Надявам се мнението му да достигне до повече читатели, има над какво да се замислим.

Господин Динев,

Пиша ви това писмо със смесени чувства. От една страна с възхищение от работата ви, а от друга с резерви. Ще ми трябва малко повече писане за да разберете за какво става дума. Не ви познавам и нямам представа какъв човек сте, какви са ценностите, интересите и амбициите ви. Виждайки фотографската ви работа допускам, че сте любител на красотата и природата и че може би тяхното оцеляване ви интересува. Честно казано, колкото и шокиращо да ви прозвучи, мисля че вашите снимки правят лоша услуга на природата в България. Обяснението ми е просто: популяризирайки тези красоти чрез изкуството си вие всъщност подпомагате ускореното им унищожение. Макар произведенията ви нямат директно рекламен характер, те действуват като такива. Истинските ценители и радетели на природата нямат нужда от тях, те знаят, но за воинстващата и силно моторизирана през последните години тълпа те са един катализатор за нови преживявания и завоевания. Като се започне от неделните "туристи" които днес за няколко часа могат да прекосят България, да направят наколко софри на теферич, потрошат малко бутилки и оставят куп боклуци и се стигне до инвеститорите и предприемачите, които действуват със замах.

Познавам крайморската част на Странджата от около 30 години и като виждам какво става там и какво ще стане, кръв капе от сърцето ми. Не знам от кой район на България сте и колко често ходите по гореспоменатите места. Аз съм там почти всяко лято, от началото на 80-те. Познавам района от времето когато Синеморец, Резово, Кости и пр. бяха гранична зона а село Варвара беше краят на света. Прекарвал съм там по 4 месеца, забравил за останалия свят. Какво става сега. Брегът е разпродаден, грозни хотели, комерсиални вили и резиденции, бараки за кебапчета и пр. никнат като гъби. Автобуси с лумпени от западна европа и другаде изсипват товара си по чадърираните плажове, където се носят просташки крясъци, миризми на храна, лаят кучета и ехти чалга почти денонощно. Ваште снимки не отразяват горната картина. Не се виждат купищата боклуци по плажовете в "защитената" зона, мутрите паркирали джиповете си на самия бряг или синчетата им препускащи през дюните с пърдящи бъгита и промиващи водните си скутери със сладка вода в устието на Велека, готови да пребият всеки, който им направи забележка. Знаете ли за отравянето на водата в реката от химикали незаконно прилагани по нивите между Синеморец и Бродилово, бракониерите с бомби, буците бетон дето бетоновозите изхвърлят където намерят из гората, дъбовите гори опожарени за да се разреши иначе незаконното им изсичане... край няма.

Странджа е оцеляла досега защото е била далеч от човеците, а сега те идват при нея за да я опоскат. Когато всичко там се превърне едно подобие на Златните или Слънчев бряг няма да има какво да снимате освен подредени тела и чадъри. Цяла България е на публичен търг, от задници и съвест до гори и води, всичко е за продан; беззаконие, корупция и разпищолена разрушителна простотия. Само една шепа хора се опитват да издигнат глас за запазване на природните и етнографски ценности - малкото дето ни е останало. Откровено смятам битката за загубена, освен ако не дойдат "марсианците" да ни оправят. И макар да я смятам за загубена бих направил и най-малкото, с което мога да задържа, да забавя процеса на ерозия, геноцида на природата.

Дали по-добре или по-зле надявам се да ме изтълкувате правилно. Постъпете както съвестта ви подскаже.

Алекс Константинов

Коментари

Аз искам да кажа че е лесно да се фокусираш на лошите неща в живота, а да видиш сред всичко това красивото - това е по-трудно. В България е много модерно всеки ден по новини да казват "ние сме последни в Европа", "най-лоши сме в това и онова". Не го разбирам това.

Аз като наскоро бях в Синеморец и Варвара ... бих могъл да снимам в какво ужасно състояние са пътища, колко е мръсно, да снимам циганските къщи в Ахтопол, но на кой му трбява това, защо фокус трябва да е върху лошите неща в живота?

Не обичам подобни дискусии, обичам да снимам природа и да намирам сред боклука красивото.

Има такъв момент с популяризирането - увеличаване на навалицата и съответно броя на прасетата/Крушуна.
Знаем какво е положението на повечето язовири (Широка поляна, Доспат и т.н.) и ме съмнява че нечии снимки са спомогнали за кочината.

Принципно има следните варианти:
- информационно затъмнение на хубавите места. (иначе се вдига шум/Иракли или се правят проекти за милиони/Карадере) Т.е. крие се откъде са снимките, което не върши работа за панорамио
- да се пуска информация само за трудно-достъпни места, където и с джип не може да се иде, а трябва дълго ходене пеш (което не винаги върши работа/Рила)
- местоположението и детайлите за снимките да е видимо само за регистрирани и надеждни 'trusted members'
- да си останат така нещата

Сумарно: няма идеално решени за в случая - мен ме кефят всички изброени, въпреки че в първите 2 случая ще бъда лично засегнат (затруднен да ида на хубавото място, което ще му вдигне цената и удоволствието от откриването), но пък ще се избегне ставащото в момента - като пуснеш инфо за някое слабоизвестно място веднага ентусиастите се юрват натам и почват с клонинги на снимките ти (доколкото могат), докато мястото стане банално и ми се отще да чувам за него.

Наистина е тема за размисъл,
но не за нас, които обичаме природата и се радваме на тези прекрасни снимки .

Въпросът според мен е, че у нас няма, а ако има, не се спазват никакви закони.
Защото, ако не беше така, тези места край морето, които се презастроиха и загрозиха прекрасния ни Черноморски бряг, нямаше да се допуснат.

А в същото време, нали тази прекрасна природа е най-добрата реклама на страната ни :))).

Така, че всичко опира до това, да живеемв законова държава.

Може на пръв поглед да изглежда логично, ама не е. Това значи, че трябва да спрем също да описваме хубавите места - и преживелици там - с думи, по същата причина. Да се създава музика, вдъхновена от тях. Да се рисуват картини и пр. Не това е решението и информационното затъмнение никога за нищо не е било решение. Няма тайна, която да е вечно пазена, а особено в нашия век - именно на информацията - е абсурд да се мисли, че може да се контролира такава тайна. Лично ли ще издирваме всеки, снимал някое хубаво място?
Аз не познавам всички хубави места в България. Чрез снимки като тези откривам нови неща за себе си. И освен това забравяте нещо - снимки като тези имат силата да събудят у човек красотата, неговата си, вътрешната. Проблемът не е толкова, че има хора, които искат да съсипят хубавите кътчета - те всъщност не искат това, а искат да спечелят на всяка цена, но все едно - а че няма достатъчно хора, които не искат това и биха направили нужното, за да попречат. Защото е възможно да се попречи. Мен само ме радва това, че напоследък хората от втория вид стават все повече и определено мисля - нека пак го повторя - че такива снимки имат повече полза, въздействайки положително.

Знам само, че не трябва да спираш да снимаш!

Изумително, такъв точно парадокс е възможен сигурно само тук...
Г-н Константинов е прав, ако има предвид малоумни аборигени. Той има предвид масата българи, значи е прав :(...
Егати!
Аз мисля, че твоята работа, Евгени (ходене, снимане и полуляризиране) има ангелска мисия и е мед за душите на тези от нас, които мислят и милеят. А останалите - те едва ли те гледат и четат, все пак е някакво успокоение:))

И аз така – не спирай да снимаш! Косвена вреда всеки може да измисли за всяко нещо. Но това няма нищо общо със снимките ти.

Не става въпрос Евгени да спре да снима, а по-скоро да не разкрива от къде са тези прелестни снимки...

Глупости на търкалета! Дай да се върнем заради маймуните в праисторията! Решения къде-къде по-разумни има:

1. По-добър закон за бързо разграждащи се материали за бутилки и чантички. Ако някой иска по-дълготраен материал да плаща огромен акциз.
2. Голямо национално и частно финансиране на почистващи природата организации.
3. Въвеждане на частни и национални фондове за парични награди "снимай идиота и изпрати за наказание". Тези по-късно ще могат да се самофинансират сигурен съм.
4. CCTV, проверяващи и КОЛОСАЛНИ глоби за всеки идиот изловен да замърсява.

Докато не бръкнеш дълбоко в джоба на ВСЕКИ човек, без значение българин или не, не може да има промяна в манталитета! Както обичам метафорично да казвам: "С бой всичко се оправя!"

Малиии, добре че аз не мога да правя такива хубави снимки, иначе влизам директно в списъка с виновните за Световните Беди. Айде първо да се замислим какво сме направили за разрушаването на съществуващите пътища и лифтове и за това да не се допуска строежа на нови, защото това е основната причина да се влачат тълпи от тъпи физиономии по Езерата, Мусала и другите природни красоти. Предполагам, че 99% от хората не биха отишли там, колкото и красиво да е, ако ги нямаше удобствата, останалия 1% надявам се знаем как да се държим на такива места.

Това е такава егоцентрична глупост, че ме изкарва извън нерви и дори не мога да си събера мислите, за да напиша нещо стройно.

От каква позиция точно може да допусне дори, че може да даде съвет на някой, който си изкарва парите с фотография, да спре да снима ?!?!

И каква точно вина имат фотографите за презастрояването на морската ивица, както и останалите абсурдни проекти ??

За мен лично показването на красива природа има и обратен на гореописания ефект - хората се възпитават, че имат нещо, което трябва да пазят. Следователно, Евгени, изобщо не си и помисляй да не публикуваш снимките си.

Съгласен с мнението, изразено в писмото. Обаче българина трябва най-сетне да се събуди и да си спомни че на вълка врата му е дебел, щото сам си върши работата. Никой няма да дойде с благородни намерения и да ни помогне. Дори и от Марс...

"Само една шепа хора се опитват да издигнат глас за запазване на природните и етнографски ценности - малкото дето ни е останало." - Абсолютно г-н Алекс Константинов и Евгени е един от тях. Смятам че всички не само българи а и чужденци трябва да видят колко е красива държавата ни и какво се унищожава. Затова че показва само красивите места го адмирирам , защото както и вие сте убеден те са все по малко и трудни за намиране, а от медиите - радио, телевизия и вестници ежедневно ни заливат с негативизъм и грозни гледки - те са за журналистите и тия които търсят скандалното. Абсолютно съм убеден , че трябва да заложим на красивото и позитивизма - да се показва на всички красивото и да се стремим да го опазим заедно, а не като щрауси да заровим глава и да се крием. Колко време мислите , че ще трябва на някои местен да открие "тайните" места на Евгени и без неговите снимки... Абсолтно съм убеден,че не Евгени е виновен за това че се унищожава природата, просто е смешно а какво ще кажете за всички ония без цености, съвест и морал. Не Евгени трябва да спре да снима, а да се превъзпитат тия които унищожават - чрез по-вече гласност на това което правим! С изложби - фотоси, картини, еко акции ако щете по-вече семинари и конференции на екологични теми, за да се разясни и превъзпита масовия унищожител. Не да се мъчим да унищожаваме малките светли зрънца които се появяват във тълпата като Евгени. Евгени подкрепям те с двете ръце и продължавай в същия дух - смятам че красотата в крайна сметка ще победи!!!

Със сигурност вашите снимки изискват една голяма доза талант и не всеки може да ги направи. Също така тезата на господин Константинов не е лоша.

Може би ще е добре да използвате камерата си да покажете както красотата, така и мизерията която хората са направили. Контрастът със сигурност ще има голям ефект на всички ваши почетатели и ще накара зрителите да се замислят върху това дали и те не допринасят за разрушаването на красотите в природата.

Само да до оточня. Не мисля че хората вредят на природата а хората които нямат елементарни маниери вредят на природата.
Ако осъзнаваме ефекта на нашите действия, ефектът на разрушение ще е минимизиран.

и аз искам да напиша един кратък коментар по писмото на господин Константинов.
не че не виждам резон в написаното, но откровенно писмото не ми харесва, защото ... причини сега мога да опиша много, като контрапункт на тезата, но едва ли му е мястото, предпочитам да споделя само едно: снимките на Евгени Динев са едно от най-красивите неща, които разказват за България и аз съм щастлив, че ги има, най-малкото, за да ми напомнят колко богата е страната ни. а каквито злини има да й се случват, ще се случат и без снимките. точно обратното, снимките могат да изиграят положителна роля, защото човек, ако ще се променя към по-добро, то ще е посредством изкуството и красотата. не виждам причина те да остават скрити.
поздрави.

Sled prochetenoto po nagore i neveroiatnata foto presentacia na Evgeni, smiatam che u nas ima nujda ot grajdanska masova organizacia za da moje da se vazstanovi zakona i reda, kakto i uprajniavaneto mu! Moje bi socialnite mreji shte pomognat za tova. Ima mnogo budni hora u nas i v chujbina. Tova e sila koiato triabva da se obedini! Pozdravi na vsichki za komentarite i na Evgeni za neveroiatnite snimki!

kato nai drebnoto tuk 6te kaja samo Evgeni neka da prodalji da snima hubavata strana na Balgariq no neka i zasneme nqkoi naro6eniq za da vidqt vis6ite koi kakvo pravi!

Какво е виновен в случая Евгени за това че държавата и ние като общество сме сбъркани

Тоя пич го е описал много добре: http://horizontal.verticalshot.com/?p=231