Лицето на Бургас в интернет

Понеже утре отивам в родния си град Бургас, се поразрових в Google да видя какво е положението там. Сайтовете на челни позиции — портали или такива с градски функции като община, летище, пристанище, ме зашеметиха с невъзможно уродливите си страници. В България клиентите дават жълти стотинки за какъв да е сайт, само и само за да пишат адреса му на визитките си. В тенденция се превръща огромни, печеливши предприятия, които изхранват 250-хиляден град, да предпочитат да бъдат манипулирани от някой аматьор, отколкото да вложат разумно парите си, за да покажат своето лице пред света, а не задните си части.

Положението е трагично, защото в този сектор има достатъчно кадърни дизайнери, на които им се налага да работят за пределно ниско заплащане. Въпреки това, големите компании предпочитат услугите на хора, които не само нямат опит, а и определено са бездарни. Не мисля, че това е единичен случай, по-скоро е масово явление. Също както масово българите слушат чалга и пълнят стадиони, за да гледат Азис. Масово разхождат питбули из парковете, докато аз изстъргвам поредното кучешко лайно от обувката на дъщеричката ми.

В глобален план интернет сайтовете добиват все по-добър облик, а Бургас дърпа ли, дърпа назад, и всичко е пряко свързано с манталитета на хората, с нежеланието им да инвестират в тази сфера. Това че, при останалите големи градове положението е същото, не ме успокоява. Плаши ме още повече, защото това явление започва да придобива все по-ужасяващи размери.

4 Коментара

1.
userpic

Много здраве и от мен на Бургас.Носталгията ме е налегнала…

Особено много ми хареса съобщението, което получих при отваряне на http://www.bourgas-airport.com/ - резолюцията ми била 800х600, но сайтът бил изработен при резолюция 1024х768, така че, ако обичам, да си я сменя, за да го разгледам. :) Професионализъм отвсякъде. :)

3.
userpic

Много си прав. Мога да ти кажа, че няма бъдеще в бг.пазара Дизайна е двустранен процес. От една страна е този който плаща, от друга е този дет цъка картинките.Дизайнера по средата в жалък опит да Обучи клиента, разкъсван от идеята, че нещата не се правят така и празния си хладилник от друга. За да има дизайн трябва да има риск. Риска да се довериш на специалист, риска да се окаже, че не разбираш материята, риска Дизайнера да ти каже, че грешиш и т.н. Бг бизнесмена е жалък и страхлив, той не работи пазара, пазара него го работи. Него го е страх да даде 5000лв за сайт, но не го е страх да даде 200 000 за кола. Защо? Ми да, колата го вози, сайта не. С колата има избор от глупави пресметливи млади момиченца, който му казват колко е велик, Сайта НЕ му го казва. С колата може да предизивка завист в конкуренцията, със сайта НЕ. Клиента /потребителя/ в БГ никога не е бил клиент. Той дъвче каквото му сипат в паничката. Щото е беден. Експлоатиран. И пак беден, душевно. За тва слуша Чалга, щото за тези 2-3 часа на чалготека, той е цар и господар, певица/под съмнение/с големи очи и три кофи Грим, уставно напръскана с фон-дио тен с аерограф, му пее на ушенце, после тои се прибира в къщи, набива жена си и си пуска Телевизия Планета на МАХ. Защооооо? Няма бъдеще в Българския пазар. Не им го ща. Не мога да са кйорава за “некви картинки”, не мога да продавам дизайна като част от техническото задание и да права къстъм интерфейси ЦМСи за 1000лв., щото братчеда казал че и той дизайнер, а племенника вече е програмист, а с жената сте са разбрали да е зелен сайта:)) Анализа показва, че по добрия вариант е да би4им некаде барман, и след тва да си дойда в къщи и да си ковна таблета и лаптопа в кан4ето, белкем ми доиде акъла.

4.
userpic

с една дума - провинция. в родното ми Търново положението е същото, всички проекти се уреждат по лични контакти, а кадърните дизайнери са 2-3 човека общо.

принт-дизайна също е пълна скръб, като липсва визуална култура колкото в клиентите, толкова и в самите “занаятчии” (трудно може да се ползва термина “дизайнер”). а пазар за принт - дал господ!

за основна основни причина смятам Прехода, смяната на поколенията, културната апатия и от сорта. това, което ние наричаме “красиво” не е съвсем такова по каноните на соц-дизайна и е нормално да останем “неразбрани” от 40-годишните фирмаджии и собствените си родители. просто следваме някаква Западна визуална традиция, а те са още на вълна “Мейд ин СССР”.

бтв дизайнерите на Пайнер мюзик са доста напред и яко Мак-фенове, обърнете внимание на логото на Пайнер :) та трябват години и такива като тях и евентуално може би малко нещо леко ще се промени.