Поука

Интересна история за вечния конфликт дизайнер-клиент. Впечатлиха ме следните изводи на автора: ако си дизайнер, винаги дръж на своето; ако си клиент, не се опитвай да преебеш някого или да пробуташ своето решение; след като си избрал специалист за изпълнение на поръчката, му се довери, иначе сам ще се преебеш.

Или казано по друг начин: ти си дизайнер и са те наели да свършиш работа. Дръж на своето, защото в обратния случай ще се превърнеш в графична проститутка.

Голяма доза истина има в тези изводи. От скромния си опит знам, че колкото повече свобода даваш на клиента, толкова по-лош е резултатът и накрая никой не е доволен. Ето защо, когато успееш да убедиш клиента (или шефа) в правотата си, тогава шансът и двете страни да са доволни, е много по-голям.

2 Коментара

1.
userpic

Изключително си прав! Същото е и с програмирането. Затова и качеството на чисто нашенският софтуер е плачевно - защото често поради липсата на клиенти разработващите фирми не могат да си позволят да държат на своите принципни позиции за качествен софтуер. И правят каквото на клиента му скимне! Но, разбира се, както там така и в дизайнерството има и много псевдо-специалисти…

2.
userpic

Че ме прощаваш, че след 3 месеца пиша по темата, ама:

Де някой да сподели как работи отдела за борба с клиента, защото моите методи явно са неефективни?