За фото форумите и други подобни

Шум в главата 21.08.2010

Качвам снимки по разни фото сайтове още преди да започна да снимам сериозно. Първият популярен сайт, в който публикувах снимка, вероятно беше Flickr. Преди това пусках някакви неща в моя си сайт, които снимах с един от първите цифрови фотоапарати на Сони. После ми хрумна да си направя фотогалерия, която се промени многократно и през която изтекоха много снимки. Ако не ги бях трил, досега щяха да са хиляди.

Във Фотокулт имам регистрация от 08.06.2005. Там спрях да качвам преди две години. Хубав форум, но голяма част от аудиторията няма нищо общо с фотографията.

Още по-ранна регистрация имам във Фото Форум. В началото само гледах, беше ми ясно че съм твърде зелен, за да постигна успех там. Някак си успях да пробия затворения кръг на "рейтинг Б", в който доминира самозадоволяващо се общество, гласуващо предимно за черно-бели снимки със сгърчени бабички. Все по-често се замислям - защо продължавам да качвам снимки там и от значение ли е рейтинга, който ми дава Фото-Форум.

Фотосайт. Още като произнясям името му, ме изпълва респект. Това е общност с над 300 000 члена, като един огромен процент от тях са истинки професионалсти. Почти невъзможно е скапана снимка да оглави първа страница. Бях като потресен, когато моя снимка стана "снимка на деня". Гледах и си мислех, че е шега. От тогава ми потръгна и това взе да се случва по-често.

Руснаците имат много клонинги на Фотосайт. В един от тях някой се представяше с моето име и качваше мои снимки. В турския Фотокритик, пък друг се подвизаваше като Евгени Динев, който живеел в Полша.

Photomediaworld. Сравнително нов международен фотосайт. Пратиха ми покана да участвам. Не ме въодушевява и мисля да прекратя участието си. Трудно е да получиш обективна оценка там.

За Flickr трябва да говорят експерти по социални мрежи. От значение там са групите, разбира се и това което им представяш. Ако знаеш как, можеш да покажеш снимката си пред хиляди хора и да натрупаш огромен рейтинг. Фликр не е за пренебрегване, може да те направи популярен, стига да имаш какво да покажеш. Често се е случвало хората да търсят Созопол и да попаднат на мен.

Паметта ми е слаба, не мога да се сетя от къде научих за Panoramio. В сравнение с милионите регистрирани съм първенец с краткия номер 16880. В течение на месеци бях единствения българин, който качваше там. В днешно време, заради широката популярност на Панорамио много недоброжелатели желаят да се докоснат до "небето" - техните снимки да са първите, които се виждат при приближение на кълбото. Нароилили са се спамери, които си разменят стотици коментари и гласове за всяка снимка, която пускат и като гледам това дава резултат. Неудачниците се сформират в огромни групи и се ласкаят взаимно. Не знам как Панорамио ще удържи на тази напаст, но съм сигурен че ще намерят Райд, за да изтровят гадините.

За малко да пропусна TrekEarth. Място, където участват хора от цял свят. Гради се на взаимна критика, на това се основава трупането на точки. Аз не играя по техните правила, само качвам без да пиша просторни разяснения и не коментирам чужди снимки. Постъпвам като егоист, но все пак не искам да се лиша от територията, която заемам вече дълго време.

Коментари

Интересна статия, мерси! А няколко думи за picasa, или тя е по-скоро image hoster в стил photobucket и imageshack?

Evgeni za tozi sluchai v fotokritik dosta hora sijalavat kakto men! V poslednata godina v fotokritik ima dosta negodni neshta, i az tam si imam nykolki snimki i zaradi takiva negodnosti ot dosta vreme ne vlizam tam:(
no spored men ti si pravish rabotata si perfektno takivi falshivikatori da ne te izmıcvat spored men!

Здравей. Има един друг голям сайт за мен - www.photo.net. В него съм видяла много стойностни неща и съм получила много полезна критика. Регистрирах се безплатно още когато снимах с 35 мм, но все още нямам нужното самочувствие да стана негов редовен член. От българските сайтове за фотография пускам снимки във www.4coolpics.com и си мисля, че трудно понасяме чуждо мнение, а от хвалби само полза няма. Опитвала съм се обективно да критикувам, но са ми трили коментарите, или съм срещала присмех и злоба. И е твърде егоистично наистина, по-добрите автори да не коментират снимки, а само да обират овациите...

Аз все още прохождам във фотографията, експериментирам доста с техника и софтуер, понякога дори постигам нещо качествено като за аматьор. Страшно съм разочарована обаче от Фото форум. Вместо професионалистите да насърчат един начинаещ, по-скоро могат тотално да му скапят желанието и ентусиазма. Аз така и не посмях да кача снимки там, пуснах тема във форума и ми стана повече от ясно за какво става дума. Мисля, че е най-добре човек да си има свое си местенце, галерийка. А снимките тук са вдъхновение и пример за мен. Благодаря! :)