В името на каузата

Шум в главата 13.04.2011

Моля за вашето разрешение и съдействие да получим в електронен вид тази снимка с висока резолюция безплатно и да я изложим на изложбата, подписана като ваше произведение.

Представителство (без значение какво - политическо, държавно или местно) организира изложба, примерно, за развитието на туризма в Дунавския регион. Изложението, да кажем, се осъществява в чужбина с цел да покаже на чужденците колко е хубаво при нас, да ги прикани да дойдат, да похарчат някой лев тук.

Организаторът заплаща куп разноски за пиар, печат, рамки, наем и какво ли още не. Снимките, които всъщност са в основата на изложбата, задължително трябва да са безплатни. Фотографът е призован да се жертва в името на каузата. Неговият труд ще бъде скъпо оценен, като изпишат името му под снимките. Ходил някъде, щракнал нещо, видели го в интернет и щом не е материално няма стойност. Веднага може да отиде за благородния принос, в името на развитието на туризма, в помощ на бедните хотелиери и туроператори.

Фотографите снимащи природа и забележителности тук се приемат като туристи, случайно носещи фотоапарат и заснели нещо - ей така, за спомен. То не притежава парична стойност. Нищо, че фотографът "турист" е похарчил сума средства за техника от собствения си джоб, за да заснеме тези "случайни" кадри. Оставил е хиляди по бензиностаниции и автосервизи, за да ходи от едно място до друго. Изгубил е много време в очакване на подходящата светлина и мръзнене, вместо да стои в някой топъл офис и да си клати краката. Мотивация за него са единствено искрените отзиви под снимките му в интернет, които няма как да напълнят резервоара на колата му, за да заснеме снимката за следващата благотворителна изложба, в името на каузата.

Коментари

Чудя се докъде може да стигне наглостта...на някой хора!!! Евгени, нямам думи просто за запитването което си получил... за съжаление по-вечето наистина мислят така и то сериозно, което е жалко просто... Вместо някои в тази държава да направи нещо за изкуството, всички очакват изкуството да направи за държавата... а творците от какво всъщност да живеят и да продължават да творят?!!!

Бат Бойко казал, че IT специалистите взимат средна заплата 7-8 хил. лв. месечно. Ако се преквалифицираш, ще печелиш достатъчно, че да правиш безплатни снимки за държавата...

Пък и няма да се оплакваш, че нищо не е направила държавата за теб - виж какъв идеален икономически климат са ти създали - можеш да печелиш средно 8 бона без да правиш почти нищо...

Аз преди време получих подобно запитване, но от една унгарска благотворителна организация. Там обаче беше в доста по-различна ситуация. Освен това, за разлика от Гената, аз съм турист и въпросната снимка наистина беше заснета случайно...

Бъди сигурен, че ще намерят човек, който ще се навие! В България "престижа" е по-скъп от парите за някои хора! Гладен, но с "престиж"!

От друга страна, се хвърлят луди пари за "консултантски услуги", които в повечето случаи се извършват просто като един подпис на една хартия, но за истинския труд на хората никой не мисли!

Нали знаеш - артистът е гладен, защото ако не е гладен е гаден!

Пробват, ако стане.

Доста нагло или още: "So bulgarian...."

И аз да изложа моето мнение по въпроса. Един път ми се е налагало да питам човек за подобно нещо, дали не мога да кача негови снимки на сайт, който поддържам. Сайтът не е направен с цел печалба. Човекът ми разреши. Това обаче е при условие, че за сайта имам само разходи и го поддържам с цел да събирам интересни ресурси на едно място.

Ако от сайта печелех пари обаче, нямаше да го направя. Просто щеше да е прекалено нагло от моя страна. А пък ако човека си изкарваше прехраната от това, щеше да е в пъти по-нагло!

Та мисълта ми е, че тия са яко нагли и безочливи копелета, особено с вмъкването на това БЕЗПЛАТНО в изречението.

Е, все пак питат - а какво да кажем за снимките, публикувани във вестник или сайт, с подпис "Снимка: интернет"? Или още по-наглият вариант, който ми се случи с webcafe: "Снимка: Creative Commons" !!! А стига бе! Писах, обещаха да ми сложат името, дори и това не направиха. Ако ти се занимава, съди ги...

Evgeni, napulno te razbiram! Za sajalenie i tuk e taka (Angola).
Produljavai v sushtia duh, tvoite proizvedenia sa bezcenni a prinosa ti za Bulgaria e ogromen i nie, tvoite fenove, oceniavame tova!
Pozdravi,
Kosta

За акция с идеална цел която отговаря на собствените ми идеи или цели бих предоставил мои снимки и безплатно, но ще държа да се знае стойността на това дарение. За туристическа организция която си прави промоция за камара пари ще им пратя един ценоразпис. Дали е частна или държана изобщо няма значение.