ФСБ

Шум в главата 08.05.2010

Откакто излезе онлайн новия албум на ФСБ не минава ден без да го прослушам отново. Подкрепих издаването му на CD, като си направих предварителна поръчка, макар последния ми закупен диск да е от преди години. Имам си и две любими песни Далече и А там не бяхме. Чест прави на бандата, че всичките им албуми са свободни за слушане през сайта.

Научих, че от първият им албум нямат нито една авторска песен, повечето са на Gentle Giant и бившия кийбордист на Yes - Patrick Moraz. Това са култови имена в прогресив рока, които интересно как са им били известни през далечната 1977-ма. Песента След десет години, с която свързват ФСБ е кавър на италианците Le Orme.

Разполагали са с богат набор от синтезатори и други про-западни инструменти трудни за изписване, за разлика от Щурците например, но затова се наричат Формация Студио Балкантон.

До 83-та, когато басистът Александър Бахаров е бил част от формацията, всички композиции са писани в трио - Цеков, Бахаров, Бояджиев. Тримата също са и вокалисти. Лечев няма никаво отношение към писането и вокалите. Крайчовски заема мястото на Бахаров само като басист и също като Лечев няма участие в композирането. Това остава работа, вече като тандем, на Цеков и Бояджиев.

Режимът, по всичко изглежда, се е отразявал ползотворно на творчеството на ФСБ, защото това е първият им албум след промените - 23 години по-късно.

Коментари

Бахаров беше титан.
В албума "Кълбото" влиянието му се чувства най - осезаемо.

Българските Деф Лепард...така ги помня.Отраснал съм с тях.Не знаех че онези песни са кавъри....интересно.

Ами бих поспорил дали са били Българските Деф Лепард :Р но това няма значение, важното е че хората се сближават повече през музиката на ФСБ...мисля че техният пример е един от начините да се съберат Българите към по-добро и най-накрая да заровим томахавките на негодията.

Само от първия албум песните са кавъри. Нататък уж всичко е авторско. Но вижте следните две парчета:

http://www.youtube.com/watch?v=SrvIu8EGvnE

http://vbox7.com/play:4708642f

...и открийте приликите!

Иначе новото албумче само текстовете го провалят. Даниела само тъпче на едно място. Добре си беше когато Михаил Белчев пишеше текстове...

A PhD degree is really important issue for anybody. What companies would aid students in format thesis about this post writing? We will advice to order the thesis from the dissertation writing service. We hope that the advice would aid you!