Фото оборудване

Шум в главата 26.07.2009

Лятото на 2005-та си купих първия DSLR - Canon 350D. Цели три години изкарах с него, докато осъзная, че имам нужда от по-сериозен фотоапарат, с качествени обективи, филтри и др. Изхвърлих всичко старо и към момента съм в пълна бойна готовност да причакам момента и да го отстрелям с подходящите за целта средства.

Фотоапарат

2015

Canon EOS 5DSR - Много пиксели, нисък шум при високо ISO, запазване на светлите тонове, широка динамичен диапазон...

2010-2015

Canon EOS 5D MkII - Не фотоапарат, а машина!

2008-2010

Canon EOS 5D - Доказал се е в жега, студ и влага.

2005-2008

Canon EOS 350D - Първият огледално-рефлексен фотоапарат.

Обективи

Canon EF 16-35mm f/2.8L II - Най-добрият широко-ъгълен обектив на Canon. Не пропуска нищо да избяга от предния план.

Canon EF 70-200mm f/4 - В много ситуации повечето милиметри помагат да запечатам интересни кадри.

Филтри

С градиентните филтри снимам, за да съм спокоен за крайния резултат. Това са моментите от деня, когато слънцето предстои да се покаже над хоризонта или вече се е скрило под него, при чувствително светъл заден план (небе). Те са правоъгълни и се поставят на обектива посредством държач.

Singh-Ray GND

Lee Bigstopper

Singh-Ray Vari-N-Duo
ExpoDisk

Статив

Gitzo mountaineer с глава Manfroto - Леки и здрави крака, които се вадят и прибират бързо. Главата е с ябълковидно задвижване. Липсата на ръчки позволява бързо и гъвкаво наместване на фотоапарата спрямо нуждите.

Velbon Sherpa
Slik Compact

Раница

Bag

LowerPro Primus - Компактна, здрава, удобна. Освен за ежедневна употреба е полезна и за кратки преходи. В долната част се събира фотоапарат с монтиран обектив и още един самостоятелно. Горе има място за филтри и храна, например. В джоба отвън могат да се поберат дрехи, а с ремъците да се прикачи спален чувал и палатка. Страничен джоб за вода. Като завали, отдолу се вади калъф от непромокаема материя. На гърба е предназначено място за статив. В екстремни ситуации гарантира сигурност на оборудването. Тествал съм я преминаване през водопади, зимни преходи, проливни дъждове.

Друга екипировка

Tent

Палатка, спален чувал, снегоходки, GPS Garmin 60CSx. Не тръгвам без него. Траковете качвам на gpsies.com.

Коментари

И аз озъзнавам че ми трябва нещо с една цифра (5 или 1) ама като нема кинти какво да правя....
Гена я кажи като мина от малкия апарат на 5тицата забеляза ли голяма разлика в цветовете динамиката в RAW?Всезнайковците по форумите много пишат за него и се чудя дали да не си заменя моя с такъв или да събирам за Mark 2.

И нямаш светкавица?..

П.П.
Замени думичката "като" в "... като този например." с "... като Червеното дърво например." :о)

Разликата е от земята до небето :) Заменяй го, не се чуди.

Много полезен пост, особено в частта за филтрите. Предстои ми пълно преоборудване (дай, Боже !!!) и като гледам, горе-долу ще спретна един комплект подобен на твоя :)

Забелязах, че резбата на 2та обектива е 77мм, а на дългия - 67мм.
Как се справяш с това ? Може би не слагаш филтри на дългия обектив (или имаш от всеки по 2 броя)?

И още нещо - забелязвам, че примерно Vari-N-Duo на сайта им изглежда доста висок (дебел), а казваш че слагаш и по 2 и по 3 филтъра. Аз ако сложа 2 филтъра, на 18мм по ръбовете на снимката имам затъмнявания които идат от това че филтрите стават много високи и ограничават зрителното поле.
Ти нямаш ли подобен проблем и как го решаваш?

Ами тези филтри са на Cokin холдер.И аз наскоро се сдобих с такова нещо,просто за всеки обектив си има адаптер ринг.Ако не искаш да ти винетрира(а то го прави неуминуемо както се оказа при широкоъгълни обективи) си зимаш по-големия холдер Z pro който е с по-големи филтри и съответно по скъпи)

Системата е от един държач, който се закрепя за обектива посредством пръстени. Аз имам 77мм и 67мм, но рядко ми се налага да ползвам филтри за дългия. Вари-н-дуото винетира доста на широките и не е пригоден за системата с държача. Може да се ползва, като не се завива до край и на него се закрепи пръстена, но е тегава работа.

А колко си доволен от тоя gps? Има ли неща дето ти липсват/дразнят и дали искаш да го подмениш с примерно Орегон 550 или нещо друго?

Ц60-то поема ли битмап-карти или само векторни? Едно време беше споменал топографските карти, но не помня дали беше успял да ги ползваш от гпс-а.

Безкрайно съм доволен и не искам да го заменям.

Приема само вектор, но спокойно можеш да конвертираш битмап и да го качиш на GPS-а.

Здравей, Евгени!

Интересуваме от къде успя да закупиш Expodisc, защото не го намирам никъде в България. Ще ти бъда благодарен за информацията.

Тук не знам дали се продава. Моят е от Щатите.

Привет Евгани,
Възхищавам се на сайта ти и на огромната ти производителност. В повечето случаи това води до снижаване на качеството, докато при теб определено не е така. Отдавна се наслаждавам на снимките ти в гугъл, а за този сайт ми подсказа Галя (algaivel) съвсем наскоро.
Тук откривам, че имаме почти еднакви предпочитания за оборудване. Ще ти подскажа, че в момента филтрите с ниво 4 са на цената на старите 3-ки. В много случаи 3-ките не покриват релните разлики и поне на мен ми се налага да обработвам PS. (ops. аз ползвам P holder и съответния размер филтри)
Поздрави,
tchani

Да, имах предвид 4-стопа. Когато правя комбинация от два филтъра, трябва да ползвам двоен държач (holder), който се вижда в кадър при по-широк обектив (примерно 17-40). Може би това се дължи, че ползвам по-малкия размер - P holder.
Поздрави

Странно - всичките ти обективи sа f/4..
Бях останал с впечатление че си на 2.8 :)

Впечатляващо! Приемете искреното възхищение на един любител на фотографията за прекрасната ви работа и отношението към посетителите. Връщате ми усещането, че все пак е възможно нещата в България да се правят професионално до последния детайл.

(bow)

ако слизаш към синеморец обади се печелиш разходка с лодка по велека