За пейзажната фотография

Шум в главата 11.10.2011

Поради някои несъстоятелни коментари, които демонизират мои снимки с определението Фотошоп, се налага да дам отговор какво означава за мен пейзажната фотография и къде е границата с фотошоп.

Кой не е чувал изрази от типа:

- Де да имах толкова хубав фотоапарат и аз щях да правя такива снимки.

След като и фотоапарата е безсилен, идва демона фотошоп:

- Тази снимка не е естествена, изляти са кофи с фотошоп върху нея.

Ако вникнем в същността на фотографията, като изкуство, ще установим, че не апарата/фотошопа правят снимката, а човека зад него. Тя е отпечатък на неговия творчески поглед. Всичко останало са помощни средства, също както боите и платното за художника.

Когато разглеждаме една пейзажна творба, следва да виждаме сцената, която автора е пречупил през своя мироглед. Не е редно да я бъркаме с репортаж от дадено място. Пейзажът не е еталон, еталон може да бъде стила на автора, комуто други да подражават.

Снимането на пейзажи не е само творчески процес. Есенцията е в това, да заснемеш правилното място в точния момент, иначе казано фотошоп в действие, когато природата сама излива кофите с боя и рисува. Умението е да уловиш този миг и да го покажеш без изопачаване.

След първата стъпка - натискането на спусъка, идва ред на втората - изцеждане на уловеното от фотоапарата докрай. Програмите за фото обработка дават шанс на заснетото да се приближи максимално до виждането на автора. Точно тук границата между реалност и фалш е тънка и с неумели действия лесно може да бъде прекрачена.

В крайна сметка, зрителя въприема пейзажа субективно, без да се пита за начина му на заснемане и обработка. Лишенията, които е претърпял фотографа, остават единствено в неговите спомени. На повърхността покълва само онова зрънце магия, преминало нусетно през обектива, в правилното време на правилното място.

Коментари

Хубаво казано ,ще го споделя с приятели.Но винаги ще има за и против фотошопа :)Поздрави за прекрасните снимки .

Гена, мисля е редно да пуснеш няколко RAW файла в нещо като сравнително блогиране. Мисля, че ще бъде занимателно упражнение. Знаеш, че уважавам работата и методите ти, но:
- първите винаги най-много ги мразят
- лесно може да се разсее съмнението
- не може да се отрече, че редица кадри изглеждат свръхестествено

Поздрави!

Пейзажната фотография е изкуство, а всяко изкуство е манипулация, защото творецът представя света такъв, какъвто го вижда. Важно е посланието, което носи в себе си творбата, а изразните средства само помагат да бъде доловено това послание. Снимките Ви, г-н Динев, не само радват окото, но в много по-голяма степен вълнуват душата с безкрайното преклонение пред ПРИРОДАТА, което носят. Не си струва да се терзаете от обвинения на завистници. Рисувайте с фотоапарата за радост на ценителите на красотата!

Чуствителна и поетична душа , каквата сте и професионализмът , който показвате може само да спечели хората!Благодаря Ви!

ПРИСЪЕДИНЯВАМ СЕ КЪМ МНЕНИЕТО НА ТЕМЕНУГА ЛАМБОВА И ЗДРАВКА! БЛАГОДАРЯ И УСПЕХ!

Аз също съм от хората, които никога не са разбирали противниците на дигиталната обработка на снимките! Опитвал съм се да обяснявам това което и ти се опитваш тук и то в безкрайни, дълги обяснения, но резултат няма.
Нека да правим каквото можем, както можем, пък на когото не му харесва да си търси работата! :)
И друг път си писал по подобна тема, според мен не трябва да им се впрягаш повече! Успех!

П.С. Подкрепям идеята да покажеш 2-3 RAW изпълнения!

Пази боже сляпо да прогледа! Гледали хората много филми и си мислят че вече разбират от компютри, фотография и фотошоп. Купили си един ДСЛР с китак, отишли на екскурзия в Белоградчик, снимали по обед и после снимките на Евгени Динев били фотошоп! Няма какво да се обяснявате на хора които никога не са виждали светлината половин час преди/след изгрев, които не са чували за филтри, резолюция на обектив, цвят от матрица с много мегапиксели и необходимостта от пост обработка след заснемане в RAW формат.
Адмирации към Вас и Вашето творчество!
P.S. Извинявам се ако съм бил малко рязък, но темата ми е много болна и ми е писнало от разбирачи!
Поздрави и успех в бъдеще!

На кой му пука дали е намесена пост обработка ?
Ами на типажа хора, които Евгени е класифицирал по-горе.
Купил скъп DSLR, ама нещо не се получава. Става трол и плюе по другите.
Photoshop, Capture NX и т.н.т винаги ще са инструмент за да пресъздадеш картината така както си я видял.
Че Евгени ползва някои от горепосочените програми, ползва ги - (вероятно) факт.
В някои случаи снимката, която си заснел е ок и се налага малко пост обработка, но в други е неминуема.

Важен е крайният резултат. Дали снимката те е грабнала и е докоснала сърцето ти.

Айде с добро :)

"Master files are not the final image. Period. They’re a starting point.

I know this will be heresy for the purists who insist on OOC (out of camera) photography, but there you go. What I shoot is a capture. In post, comes interpretation. Ansel Adams did it with chemicals and film exposure: we do it with software. No different.

What I’m looking for when I’m shooting is the best possible capture: the right depth of field, motion interpretation and file quality. The right moment. That’s the matière première. The clay. But the final look? That’s all post."

Patrick La Roque

Много хора не могат да рисуват като Мърквичка, но не го навикват, че изменя реалните цветове http://goo.gl/DBXhj.

Масовия щракач си мисли, че прави изкуство и когато види, че има хора наистина вложили умения, познания и душа, за да постигнат резултат в пъти по-добър от техните започват да завиждат и... историята е позната.

Роптаят не тези, които могат да постигнат резултата, а тези, които нямат уменията и познанията за това.

А кой кога и къде е роптал?
В тоя сайт по спомени само 3-4 пъти съм виждал такива изказвания, така че тоя пост надали е породен от това.

Ясно е, че там се събират професионалните разбирачи :-)

Браво, Евгени, добре го каза! Дано да го прочетат и повече от тези, които хулят, защото тук сме се събрали повече доброжелатели :)
Аз, като човек, който си изкарва хляба ( и виното) с Фотошоп, не мисля, че това е нито измама, нито опит за напудряне на реалността. На една скапана снимка и 20 кофи мазане да й излееш, ще си остане скапана снимка с 20 кофи мас, не повече. (подобно е положението с грима).
Виждам, че майка ми ме е изпреварила с мнението си, което подкрепям с цялото си сърце! Дерзай!