В киното, когато действието се развива в гора, задължително условие е да има лъчи. Това става с много пушек и ярки прожектори. На практика, обаче, подобно явление в естествени условия се случва рядко и продължава съвсем кратко.

Високите букови гори на Стара Планина са любимата ми дестинация. Достатъчно е да е мъгливо и съм напълно удовлетворен. Дори да ръми дъждец, пак не е проблем. Даже в пронизващ леден дъжд и буря съм съгласен да попадна, както се е случвало неведнъж, само да има мъгла.

Белият воал се беше изпънал на високо и едва опираше върховете на гората. Когато слънцето се изкачи достатъчно високо, лъчите пробиха през нея за миг.

Бруталия!

„Светлината – това е първият акт на пробуждане в живата природа. А под пробуждане ние разбираме – минаване от безграничното състояние на природата към граничното.“ ~ Учителят

Евгени,
Благо-Даря за споделеното вълшебство и тайнство на мъглата и светлината в Гориците Букови Балкански ... толкова много хора се страхуват от мъглите в Балкана и досега ми беше невъзможно да ги убедя, че има едно тайнство, дори когато мъглите са толкова гъсти, че можеш с нож да ги режеш, защото рано или късно Светлината ще прегърне Буките .... Сега вече мога само да им изпратя покана да те посетят тук и ще разберат ... Благо-Даря от все сърце!!!
Силвия (Горица)

Хей, хей... ето нещо, което си си заслужил! - http://www.vraity.com/2011/06/bulgarian-bloggers-we-can-do-more.html