Половин час преди съмване вървях по изключително калната пътечка за устието на Велека. В гората бе непрогледно, дори упоритата лунна светлина не успяваше да проникне. Фенерчето угасна още в началото. Вървях по спомен.

Прогизнал до колене, с допълнителното съдействие на високата мокра трева, пристигнах над устието. В мрака, взех един от храстите за палатка, но като започна да се развиделява разбрах, че си е просто храсталак. Тръгнах на север, в посока Ахтопол, където се разкри красивия бряг, с множество скали в морето.

Слънцето взе, че се показа най-неочаквано, но въпреки това облаците си останаха сивкави, а морето безжизнено.

Добре укрито плажче, недостижимо за мързеливци.

От другата страна има още един плаж, но за него са нужни алпийски умения.

Косата на Велека всяка година изненадва с различна форма.

Навръщане през блатата не ми остана друго, освен да се отбия на поляната с блатно кокиче.

Защо ли, като се ползва за лечебни цели, не го събират.

Вече бях толкова мокър, че спокойно влязох в морето без да свалям обувките и панталона.

Браво, много са красиви :)

Първата с медузата се превърна в една от любимите ми твои снимки изобщо.

Аз зарязах директния HDR похват, понеже всеки път общо взето бъзикам безкрайно слайдерите на настройките, докато не се получи нещо приемливо. Да повторя един и същ резултат е вън от въпрос - просто не става.
Вече снимам клин, както преценя (понякога експонирам отделно за всяка отделна част от кадъра, която ми трябва, ако е особено контрастен) и сглобявам със слоеве и маскиране във ФШ. Няма го този пастелен HDR ефект, който явно и тебе дразни.

Да, аз също ползвам метода със слоевете във фотошоп и се получава много по-добре :)

Основният проблем на HDR,който ме дразни е че снимките стават някак плоски.Виж например задния план на последните със скалите.Това е така защото динамиката е много голяма и премахва иначе естествени сенки.Аз в началото като почнах да снимам на дигитал,много се мъчех с тоя ХДР.Фотоматикса явно е създаден да си ги маже тези невероятни картини,алгоритмите му са такива,че колкото и да местиш тея плъзгачи,нищо реалистично не става.Все пак ако искаш да правиш експерименти и да ти гласуват във фотофорума за снимките - това е начина хаха.Също така те спасява в някой каньон или пещера.Иначе зарежи тая работа,винаги се познава кое е хдр и кое си е снимка.Видял съм само 2-3 автора които могат да го правят естествено.

Иначе снимката с медузата наистина е яка.Кефи ме че се вижда и морското дъно.Как ми се снима и на мен по морето не е истина.....