Долината на розите

Фотописи 27.05.2015

Нямах представа колко обширна е Розовата долина. Бях виждал няколко масива разположени покрай Подбалканският път и с това се изчерпваше загадъчната, за мен, свръхпопулярност на маслодайната българска роза. Очаквано, розовите плантации са разположение по периферията между Стара Планина и Средна Гора и за да ги открия, потърсих именно там.

roses valley

Не е нужно да споменавам, че розоберът започва рано сутрин, преди изгрев слънце.

roses valley

Вероятно тогава ароматът в цветовете е най-концентриран или пък просто се бере докато не е толкова горещо.

roses valley

Отвсякъде заприиждаха автобуси с берачи, които набързо се разпределиха по съответните лехи.

roses valley

Вместо унили сутринта, напротив, бяха в приповдигнато настроение и с песен бързо си вършеха работата.

roses valley

Чувалите се запълват за минути със скъпоценната стока и отиват на кантара.

roses valley

Берат се само узрелите цветове и така всеки ден, докато и последната пъпка не се разлисти.

roses valley

Нужно ли е да казвам, че това е само един от десетките розови масиви, ограждащи над сто километра в периметър подножието на Балкана.

roses valley

Маслодайната роза (дамаскина) е толкова ценна за козметичната индустрия, че всеки един розов храст старателно се отглежда цяла година и сръчно се събира, когато настъпи време.

roses valley

Докато обхождах обширното розово поле, упоен от вълшебният аромат, меката слънчева светлина се изостри, което беше знак да продължа по пътя си и да не забравям да наминавам отново и отново в Долината на розите в края на май.

roses valley
Всички снимки
Ключови думи

агро пейзаж, България, изгрев, поле, пролетен пейзаж, рози, Розова долина, Тракийска низина, цветя

http://evgenidinev.com/seen/roses-valley/

Posted by Evgeni Dinev Photography on 27 май 2015 г.

Коментари

Valley of roses in Bulgaria.

САМО ДА ПОЯСНЯ, ЗАЩО СЕ БЕРАТ РОЗОВИТЕ ГЮЛОВЕ РАНО И ТО МНОГО РАНО, ЗАПОЧВА СЕ ОТ 04 - 05Ч ДО ИЗГРЕВ СЛЪНЦЕ, МИСЛЯ, ЧЕ И ТЮТЮНА СЕ БЕРЕ ТАКА, ЗАЩОТО ОТ ТОПЛИНАТА ЗАПОЧВАТ ДА ЛЕПНАТ ОТ НЕЩО КАТО СМОЛА, А И СТАВАТ ЖИЛАВИ И НЕ МОГАТ ДА СЕ ОТКЪСВАТ, ОТ ЛИЧЕН ОПИТ ЗНАМ. Тези дни са ми най-щастливите от живота - розобера.

Това, което полепва по пръстите, докато се берат розите, е розово масло... Когато се берат рано сутрин, те са влажни и се берат по-лесно, и ръцете остават чисти, а когато розоберът започне след 7ч, цветовете вече са сухи от изгрялото слънце и розовото масло започва да полепва по пръстите, защото няма роса по цветовете! :)

Жулиета Петрова - информираѝте се добре, преди да пишете смешки :)
Берат се рано, защото маслото тогава е наѝ-концентрирано в цвета, когато слънцето нагрее много, след 11ч, маслото се отдръпва към стеблото :) А това, че започват ръцете да лепнат, после се измиват :)

Били сме заедно в региона да снимаме по едно и също време. Аз някакси попаднах на made for television розобер - с японски туристи със селфи-стикове. Все пак ще запомня задълго енергията, ентусиазма и естествеността на местните хора от село Кънчево.

Бере се толкова рано, не защото ароматът е най-силен, и не защото е най-прохладно, а защото розовото масло е в цветовете преди разсъмване. След изгрев слънце започва да слиза в корените и се изпарява от цвета. Тогава вече цветовете нямат стойност.

страхотни фотографии, това е родното ми място и е описано с тези снимки истинската му същност, браво!

The Valley of Roses