Основната роля на резерватите е да опазват вековни гори, животни и растения застрашени от изчезване... Именно заради това техните територии са строго охранявани. В България, обаче, резерватите не са това, което са! Ето нагледен пример с резерват Купена в Родопите, където безжалостно са изсечени цели масиви вековна гора.

Преди да потегля към резерват Купена, направих кратко проучване:

  • Най-богатият на дървесни видове резерват в Родопите. (photosafaribg)
  • Уникалността на природните екосистеми е оценена от ЮНЕСКО и той е включен в листата на Биосферните резервати 1977 г. (wikipedia)
  • Във високите части големи съобщества образува Букът. Средната възраст на горите му е около 80 - 140 години. Буковите гори рядко са чисти. (wikipedia)

Тази снимка показва как е изглеждал резервата преди.

На информационната табела е показан маршрут минаващ през Купена, но маркировка не успях да открия. Ориентирах се по туристическата карта на Родопите и скоро се озовах в циганската махала в Пещера.

Още от сутринта циганите сноват нагоре-надолу с каручки, пълни с нарязани дърва, но не от онези тънките, а масивен бук, който обичайно не се ползва за горене. С колата се придвижих донякъде по черния път и потеглих пеш. Щом набрах височина се показа гората, опасана с пояс от Трепетлика.

Скоро станах свидетел на тъжна гледка, която няма край.

Продължавах да вървя нагоре в недоумение. Няколко пъти правих справка дали съм в резервата или не. Няма грешка, това е резерват Купена, само дето гората липсва.

Както е редно, в едно сечище се полага дърветата да бъдат маркирани, тук не видях такива. Учуди ме също, че голяма част от тях са просто отсечени и оставени без да бъдат събрани и нарязани, както е обичайно в горските стопанства.

Някои дървета са просто клъцнати. Сякаш изпаднал в умопомрачение лунатик се е вихрил с дърворезачката.

Кой знае докъде се разпростира това сечище. Задавах си куп въпроси - циганите способни ли са да изсекат всички тези декари гора, горските ли ръководят това унищожение, къде е отишъл материала, кой покровителства престъплението, къде са организациите които вдигат толкова шум за Странджа, Рила и Пирин - цял резерват е изчезнал, все пак.

Срещнах местен, комуто имах възможността да задам няколко от тея въпроси. Ето какво сподели - сечта е продължила четири години и е спряла преди една. Циганите и горските са комбина и да се оплачеш, смисъл няма. Това ме навежда на мисълта, че щом изсичането се е развило толкова продължително във времето, действително циганите са изпълнявали поръчки на горските, а не е дошла някоя голяма компания да накълца гората за няколко месеца.

Един резерват е напълно погубен, а няма реакция. Някой изобщо вълнува ли го това?

Не знам до кога ще продължава държавното безхаберие и общинско нехайство. Преди дни се върнах от Родопите - направо съм отчаяна ... камионите пълни с дървен материал, огромните оголени пространства - превърнали се в свлачища, гъсениците нападнали боровата гора, беднотията и безизходицата на хората ...
Страшно, наистина много страшно.
Природата няма да ни прости, тя ще си отмъсти рано или късно и ще си върне всичко свое.

Мда...направо нищо смислено и цивилизовано не мога да напиша.

Ами, безхабриието ще продължава, докато продължава да няма държава, управлявана от национално отговорни българи. А не както е сега - от космополитите-интенационалисти, готови да продат и майчиното си мляко за потупване по рамото, и две-три зелени хартийки.
Природата не си омъщава, тя няма комплекси, няма пристрастие... Просто възстановява баланса. А очевидно хората, които не оценяват ще трябва да си отидат.

Това е истината!!! Всичко е за бързо забогатяване на единици хора, на всяка цена. Унищожение... Без коментар! Няма закони, няма интереси да се запази света около нас. :(

Не знаех, че този резерват вече прилича на грозно сечище, много е лошо това! Сега трябва да има повече дървета отвсякога за да компенсират огромното количество въглероден диоксид отделяно от "нас". Жалко за някогашните величествени букаци:(

Евгени, предлагам ти да изпратиш снимките от Купена по имейлите на разните му природозащитни организации, в краен случай и на Господари на ефира, понякога те вършат по-голяма работа

Може да се пусне и сигнал до някое и друго министерство, макар че няма гаранция за успех. Но все пак е нещо. Имаше наскоро тема във форума за лов на елени и там се обсъждаше какво може да се прави в такива случаи.

Здравейте,

Чудех се дали не може да се сложи последната или предпоследната снимка в рубриката „Новини от вас“ в Дневник. И по разни сходни места. Аз бих пратила инфото и на Агенцията по туризъм - крайно време е да се научим да изкарваме пари от едно и също нещо дълго време, без то да е шопска салата, която не знам доколко е успешна.

Здравейте и благодаря за сигнала.
Има гражданска платформа за сигнали и обучение за незаконна сеч, Ако искате се регистрирайте и подавайте сигналите :

http://www.spasigorata.net/

Заради тази незаконна сеч съществува опасност от рухване на пещерата снежанка, която е под закрила на ЮНЕСКО.
За съжаление, новият закон за горите не прави нищо за спирането на тези безобразия, а точно обратното - развързва ръцете на бракониерите.

Циганите са виновни, управляващите са виновни, държавата е виновна! Но също така и всички ние, заради пълната безотговорност към природата, която е имаме за даденост.
Всеки народ заслужава управляващите го!
И държавата - това е народа! Докато не разберем тази проста истина няма шанс да се оправим.

Каквото и да се направи сега дърветата няма да пораснат още доста години. Превенция му е майката - сериозни глоби / затвор .

Захапали са я отвсякъде природата,това е! Всички го знаем, пишем тука, обаче само с писане не става. Евгени, 2007 година видях снимките ти от Странджа.Вбесих се, че ще унищожат тая красота и отидох при протестиращите пред парламента. Сега отново снимките ти будят съвестите. Благодаря ти и за тогава, и за сега.

На 19.05.2013 година с един приятел обикаляхме планината над град Пещера.Целта ни беше да разучим нови за нас маршрути. Минахме през невероятно красиви места. В един момент попаднахме на необичайно (меко казано) място. Не знаехме къде точно се намирахме, търсихме връх Купена. Сякаш бяхме попаднали в гробище на вековни букови дървета. Приплака ми се при тази гледка. Дърветата бяха отсечени на метър разстояние от земята. Предположих, че това е циганска работа. След 2 часа слизане се озовахме в горния край на циганската махала на Пещера. Вече бях почти сигурен, че това престъпление е дело на циганите, Днес седнах на компютъра и попаднах на тази статия. Изумих се, че съм бил в резерват "Купена". Жалко за майка България, щом може да допусне да се случи това.
Сега още повече ми се реве!

elata i vishte kakvo se sluchva v gorite okolo peshtera rezervat kupena e veche napalno unishtojen sega se izsicha gorata okolo letovishte sveti konstantin i to pogolovno po prtekciqta 4e e napalno zakonno samo 4e ne e taka ot druga strana gorata sahne sas umopomrachitelna skorost pisah na desetki mesta i nishto abe normalna li e taq arjava i obshtinata na grada nqma li koi da se namesi do dve godinio sas sigornost nqma da ima gora v peshtera

Tova bqha edni ot nai krasivite i zapazeni devstveni gori v balgariq ot buk i bql bor i vidove koito sa endemiti i se razvivat samo tuk zatova iunesko e obqvil tazi teritoriq za rezervat .Sega sashtoto se sluchva i okolo letovishte Sveti konstantin nad Peshtera izsi4at se 200 goishni darveta bukvalno do vilite na horata ot druga strana vsqko vtoro darvo sahne ot vsqkade ramjat rezachki tova ve4e ne e letovishte a sechi6te a malkoto ostanala gora e martva kade e shibanta darjava nqkoi a pomognoe kum koi da se obarna za da ima rezultat

Вече природата ни се "отблагодарява". От няколко години живеем в Родопите и се наблюдава трайна тенденция на обезводняване! Няма гори, няма дъжд, пресъхнали дерета и рекички .... тъжна и страшна гледка!
Какво ли ни чака!

Via Калин Green team Bulgaria "Колкото и да не ти се вярва. Трябва да се знае, че това има решение. Пуска се жалба до общината и до горските. Трябва да се работи с някой НПО-та за документално и законово цитиране на нарушенията. След това се пуска писмо до кмета на общината, до ГС и така. Задължително се пуска жалба до полицията и евентуално до регионалния съд."

Здравейте,
има едно просто и ефективно решение. Изпратете предложение до МОСВ да закрие този резерват поради абсолютната невъзможност да се справят с ромските набези, и за компенсация да обяват поне 2-3 нови резервата в други прекрасни букови гори в България, каквито несъмнено има, но са предвидени за изсичане от горските стопанства.

Ужас хора, положението е трагично,Родопите ги изсичат с безпрецеднтна скорост и хъс. Държава няма, МОСВ е недействаща институция според мен, не знам как не го разбират хората. Относно жестоката суша и умиращите гори - радвам се,че поне някой го забелязва. На тези по-наблюдателни ми се ще да поровят за информация отностно понятието geoengineering. Страхотното засушаване е страничен ефект (или търсен ефект,не знам) от масивните аерозолни операции,които се провеждат в цял свят. Дори на снимките по-горе ясно се виждат самолетните следи - това е изкуствена облачност. Тая земя е отписана ако рязко не се промени нещо!

Никой не го ебе за Родопите. Това е самата истина. Масата хора се вълнуват за Рила и Пирин, просто защото са туристически дестинации. Това е.