Дамяница

Фотописи 01.04.2009

В близост до Банско - интересни машрути колкото искаш. Долу се задава пролетта, а горе в планината зимата скоро няма да си тръгне. От много мислене, измислих да се завъртя до хижа Дамяница, пък ако има пъртина до Тевно езеро и силите не са ме напуснали, да отскоча и до там.

Преди това се отбих до отсрещната планина - Рила, която крие в полите си китни селца, като Добърско. Само че, времето е едно объркано - нито е зима, нито е пролет. Докато газих в окаляния път, за да намеря "култовия" водопад Щрокалото, от близката къща изскочи един чичка и предложи да ме заведе до него.

Местните от околните на Банско села имат голям мерак да си продадат земите. Независимо, че това наследство е безценно, нямат нищо против да се разделят с него, само и само да пъхнат някой лев в джоба, както са направили техните съселяни от Банско. А изгледа към Пирин е техния най-голям коз.

В това живописно място река Добърска се извива за последно преди да се влее в Места.

Преди да поема по уречения маршрут, колата затъна в снега. Половин ден отиде в безпомощно ринене на сняг. Джипът, който се опита да ме издърпа също затъна. Него го издърпа друг джип. На другия ден ме изтегли снегорин. Шофьорът (от село Бачево) собственик на земи, също желаеше да се раздели с тях.

Денят беше превалил и вместо да се връщам в Банско тръгнах нагоре към Дамяница. Минах покрай малка колибка, наполовина затрупана в снега.

Редуваха се интересни снежни форми, приличащи на снежни вълни.

И така докато стигнах до хижата.

Където ме чакаше Юсуф - разговорлив хижар, който на всяка втора дума ме питаше "Така ли й?" и "Чаткаш ли?", и ме гледаше изпитателно докато не дам категоричен отговор.

Изпарих се рано сутринта преди Юсуф да поднови патентованата му серия от въпроси.

Речни струи, на разклона за резерват Юлен.

Снежни извивки от времето на ренесанса.

Всички снимки GPS маршрут
Ключови думи

България, гора, зимен пейзаж, Пирин, планина, сняг, хижа Дамяница

Коментари

:) Прекрасно :)

Петата снимка с виещата се река и страхотното небе ме застопори доста минути!

жестоко е, бунгалата са се подредили много сладко с тези шапчици :)

Харабия, въпреки премеждията! Обаче трябва да намалиш (или увеличиш) дозата - към края на разказа нещата замирисват все повече и повече на психеделия :)

Невероятни снимки, БРАВО на фотографа, уловил е бялата магия на планината.

Омагьосах се! :) Красота!

prekrasen krai mnogo e krasiwo