Беглика е притегателно място - с всяка изминала година ме привлича все повече.

Язовирът се намира високо в Родопите и всяка сутрин, до 2-3 часа след изгрев, над водата се носят изпарения, което значи че трябва да се става рано, да се обикаля много и да се снима бързо, преди слънчо да се е изкачил прекалено високо.

Заради близостта до по-популярните Широка Поляна и Батак, язовир Голям Беглик остава в сянка, което дава възможност на истинските почитатели на бивакуването и риболова да се радват на красивата природа, докато "ордите на Саруман" дълбаят отвътре вековните гори.

Над полянките се стели мъгла...

Докато хората по палатки и каравани сладко похъркват в спалните си чували, аз газя в мокрите треви и се чудя накъде по-напред да обърна фотоапарата. През гората просветват първите за деня слънчеви лъчи...

Езерото се пробужда.

До Голям Беглик е по-малкия Беглик.

Наоколо има разни маркирани вело маршрути. Аз хванах най-близкия. Изглежда повечето вървят по изоставени или настоящи пътища на дървосекачите. Сече се с пълна пара - на слизане през местността Бистрица, беше кошмар да наблюдавам в продължение на километри оглозганите трупи на вековни дървета.

По залез изпаренията липсват, тогава в кадър попадат рибарите.

Следващата сутрин приключенията продължават. Измъкването по тъмно от палатката не е лесно.

В точно определен момент, слънцето застава под ъгъл спрямо дърветата и се получават ефектни лъчи. Ето затова обичам да се връщам на Беглика.

Е ми кво да ти кажа, кат човек, върнал се от там преди 5 часа... Два дни с лодки на тоя язовир си е магическа терапия.

Ако, разбира се, се абстрахираш от хилядите хора по цялото крайбрежие (което обиколихме по вода) и стотиците коли на най-неочаквани места.

Не че не са останали местенца с боровинки и ягоди (а скоро и малини), или такива за плажче и къпане, но нещо в повечко ми дойде народа.

Ягоди намерих, ама за боровинките подраних. Като гледам, до две седмици ще е пълно.

пращай на national geographic

Гена, не си подранил, а закъснял! Първата беритба е минала вече, ние заварихме само остатъците. Катунът до Малък Беглик не спи!

Ех, ми то всичко ошушкано до дъно, една боровинка не е останала. Реших, че зреят по-късно, щото миналато година към края на август имаше още.

Благодаря, снимките ти могат да се ползват за терапия срещу стрес, когато нямаш възможност да излезеш от морния прашен град.

Мда, присъединявам се към предишното изказване:-)

Страхотна фото-приказка си заснел!
Поздравления :-)

Страхотни снимки. Усещането е завладяващо! Добре, че има хора като вас, за да се наслаждавам на тази природна красота!

Mnogo wdyhnowqwashto... eh (:

Някой бил ли е там от 5.08 до 10.08 2009г. и има ли впечетления от Беглика фест?

нененене , от пръв поглед си помислих ,че последната снимка е на някакво заседнало торпедо :D А снимките ,както обикновенно са уникални ;)