Топ 10 снимки от зимата

Избрани снимки 18.03.2011

Лична класация на снимките от изминалата зима 2010-2011.

1. Изгубен в облаците

Нямах си идея какво ме очаква на Шипка, докато изкачвах стъпалата към паметника. След като излязох от гората, се озовах се на метри над облаците, а в далечината надничаше самотен връх.

2. Замръзнала гора

Един от най-тежките ми преходи тази година беше до хижа Мазалат, в ужасен студ и виелица. В това време, съвсем не ми беше до снимане, но не можах да устоя на замръзналата гора, потънала в мъгла.

3. Топове в снега

Докато слизах от Шипка, мъглата бързо се вдигаше нагоре и обвиваше в ледената си прегръдка снежната планина. Топовете бяха точно на място, за да запълнят кадъра.

4. Ледено докосване

Централен Балкан е прочут с променливото си време. Сутрин, ледените облаци постепенно се изкачват нагоре и щом докоснат гората, веднага я заскрежват.

5. Над ледената мъгла

Лъчите на изгряващото слънце едва докосват хълмовете. Минути след това и те потъват в мъгла. Къщурката, която се вижда, е била мандра на времето. Сега, е просто поредната рушаща се постройка.

6. Изгубения път

Троянски проход в мъгла и сняг. По пътя не само, че нищо не се вижда, но всичко е толкова бяло, че чак заслепява.

7. Полежан

Връх Полежан е четвъртия по височина в Пирин - 2851 метра. От него, може би, се разкрива най-хубавата гледка към високите части на планината.

8. Бузлуджа отвътре

Бузлуджа е култово място! Човек, който за пръв път я вижда, свиква трудно с нетрадиционната архитектура отвън, но влезе ли вътре остава безмълвен. Дори разграбен и разрушен, паметникът изглежда още по-култово. Сякаш създателите са предрекли съдбата му.

9. Храм "Пророк свети Илия"

Една от последните снимки в Стоилово направих на скоро възстановената църква свети Илия. Точно над нея облаците образуваха форма като на ветрило. Дали е заради дългата експозиция или божия намеса, не смея да гадая.

10. Хижа Мазалат

Излязох от хижата малко преди да се стъмни. Духаше страшно силен вятър, а температурата беше поне -20°C. Ръцете ми моментално измръзнаха и беше почти невъзможно да снимам на дълга експозиция. Вдигнах ISO-то до край, но пак ми трябваха няколко секунди, за да хвана светлината на газовата лампа от прозорчето.

Ключови думи

България, зимен пейзаж, класация, Пирин, планина, сняг, Стара Планина, Странджа, Централен Балкан

Коментари

Само един поглед стига за да се почувствам изгубена...

направо уникални снимки , много ми харесаха :):):) 10 / 10

супер!

Невероятни снимки!

Прекрасни снимки!Вълшебник!

Уникални снимки!Наслаждавам им се с голямо удовоствие!