Освен пейзажи, снимам и други неща, като хотелски комплекси, например. Събрах малко материал, с който да онагледя и тази страна на моята фотографска дейност.

Да, тук всичко зависи от човешката намеса - изпънати завивки, излъскани мебели, добре подредена и организирана стая... Като фотограф, остава да намеря подходящата композиция и да покажа интериора/екстериора, поне няколко пъти по-красив отколкото е. И тук има безбрежно място за творчество - дали да дръпна завесите или да включа вътрешното осветление, накъде да насоча погледа на зрителя... От техническа страна - как да се справя с прекалено светлите лампи и тъмните области, по възможност да се отърва от панорамни снимки и да побера всичко в един кадър.

Интериор

Старая се да не оставям твърде големи празни пространства, като голи стени и подове. Запълвам кадъра, така че да предизвиква интерес и продължително вглеждане в него.

По възможност снимам на дневна светлина. Технически е по-трудно, но дава добри резултати, според спецификата на стаята.

В обширни помещения си позволявам да оставя празно пространство, когато имам водещи линии, като ламината и колоните, в случая.

Винаги снимам на затворена бленда, поне f11, за детайлност в преден и заден план. Понякога нарушавам това правило, стига да има някаква идея в това.

Този тип снимки не показват пълна картина на интериора, но са добър пълнеж към него.

Показвам общия план от такъв ъгъл, че да се вижда всичко важно в стаята, без да е нужно да се прави панорама. Все пак, снимките се използват главно в списания и брошури.

Затворените помещения са особено проблемни с недобре разпределената светлина. За да не останат едни части прекалено тъмни, а други прегорели, единствения изход е да снимам по няколко експозиции.

Бани и тоалетни помещения

Тези помещения е прието да се снимат само при условие, че дъската на тоалетната чиния е свалена, завесите на банята дръпнати, ролката навита...

В такава теснотия е просто невъзможно да обхвана всичко в един кадър, затова често правя по няколко вертикални кадъра за панорама.

Съвсем нормално е в банята да има огромно огледало, което обаче се оказва ужасяващ проблем, когато трябва се скрия от него.

Вътрешни басейни и спа

Басейните, от всичко останало, се приближават най-много до пейзажите, заради отраженията и обемността, която създават.

Проблемът тук е, че лещите на обектива се запотяват от влагата и високата температура и кърпичката трябва винаги да ми е под ръка.

Спа помещенията са доста тесни и трудно може да се избере подходяща гледна точка.

Ресторанти

Вариациите за кадри в ресторант са толкова разнообразни, че мога цял ден да експериментирам с различни ъгли и детайли. При всички условия, общият план е наложителен.

Когато снимам ястие, то трябва добре да изпълва кадъра, като отварям дотолкова блендата, че да замъгля задния план.

Снимам на "висок ключ", така че да изглежда хигиенично.

В тъмни помещения, с неонова светлина, просто се доверявам на инстинктите си.

Екстериор

След всички тези ограничени пространства, навън отново се чувствам човек. Също като в пейзажа снимам преди слънцето да се е показало или след като се е скрило. Светлините на хотела светват и ето го в пълния си блясък.

На дневна светлина хотела би изглеждало съвсем плоско.

В някои случаи дневната светлина е плюс, например ако завали сняг. Той създава съвсем различен облик.

Обикновено огромните хотелски комплекси не могат да се обхванат с един кадър, затова се качвам на аварийното стълбище на отсрещния хотел (ако има такъв) и правя панорамна снимка.

Винаги се възползвам от басейна, който отразява сградата и създава обем.

Когато снимам хотели знам, че не е само въпрос на технически умения и лично усещане. По-скоро снимките трябва да задоволят изискванията на поръчителя и най-вече да се харесат на неговите клиенти.

Благодаря за изключително полезния пост. Сигурен съм, че професионалист изобщо не се замисля за тези трикове, но е от голяма вазжост да бъдат осмислени от любител.

И един въпрос - ако снимаш порти и клуб, с лазери и дим - как процедираш там за общ интериор, без да се спираш на хората.

Благодаря! Страхотен материал.

Не съм снимал в подобна обстанавка, но предполагам, че трябва да намеря обзорно място и да направя няколко тестови кадъра, за да видя какво се получава.

Гена, някои от кадрите* изглеждат хдр-нати или поне комбинирани - ползваш ли някъв специфичен софт от типа Фотоматикс или с баданарката в Порношопа?

* Специално впечатление ми направиха баните и втория интериор.

Над 90% от интериорните снимки са HDR. Монтирам ги с тази програмка http://www.oloneo.com/ и почти нямат нужда от шопене. Струва си всяка стотинка.

Oloneo изглежда супер.
Нямам търпение да разцъкам скоро :)

PS: но за жалост още не са го пуснали за MAC...

Благодаря за удоволствието, което ми създаде при разглеждането на тези фотоси! Това се казва майсторска работа! Може би такива снимки изискват по-голямо умение от пейзажите, поне при мен е така. Браво!

super gotino!

Страхотна публикация с полезна информация и уникални снимки, както винаги!!!

Благодаря за полезния пост и подробна информация към него! Ще споделиш ли и каква техника ползваш предимно? В RAW или JPG предпочиташ да правиш снимките?

Нямам думи за снимките, наистина са уникални. Ще се свържем с вас за да снимате и нашите хотели.